Ingrid säger att hon normalt sätt är aktiv, pigg och kry är tacksam över att hon sluppit besöka vården. Hon vill också påstå sig vara en person med hög smärttröskel.
– I morse hade jag så ont så jag grät. Då frågade min make Börje mig om han skulle ringa en ambulans, ska man behöva göra det för att få träffa en läkare när man bor i Trosa?
För någon vecka någon vecka sedan drabbades hon av akut ryggvärk och sökte sig till vårdcentralen i Trosa. Hon fick träffa en sköterska som skickade hem henne med Ipren. Under en utlandssemester några dagar senare fick hon så ont så hon inte kunde gå och en läkare gav henne akut smärtlindring för inflammerad Ischiasnerv.
Väl hemma igen ville hon träffa en läkare, men det fick hon inte utan blev återigen hemskickad med Ipren.
Då fick hon nog och satt sig på Trosa torg med ett plakat med texten ”Jag vill tala med en läkare”.
Flera personer kom fram medan hon satt där på torget och efteråt har hon blivit intervjuad av SVT och mottagit både sms och telefonsamtal från privatpersoner som känt igen sig i hennes situation. Ett sms gjorde henne rädd och orolig.
– En herre som hörde av sig berättade att hans fru hade varit med om exakt samma sak, det visade sig för sent att hon hade metastaser i ryggen, hon dog, säger Ingrid och tystnar.
I övrigt berättar hon varmt om hur hon och maken trivs i Trosa.
– Vi har bott här i fem år och vi älskar människorna och orten, jag tror inte det här egentligen beror på varken Trosa kommun eller Trosa vårdcentralen utan att vi har ett allvarligare problem i Sverige som rotar sig på regeringsnivå.
Har du varit tillbaka på vårdcentralen sedan i måndags?
– Nej efter två gånger med samma svar får det var nog. Nu ska vi åka på semester till Helsingborg där jag kommer ifrån och där vet jag att det finns läkare som jag tänker träffa.
Skulle det här kunna få er att flytta ifrån Trosa?– Nej vi trivs så bra, jag tänker inte flytta till någon läkare, men flera läkare behöver flytta hit. Det enda jag begär är att få träffa en läkare och att bli röntgad.
Susanne Rehn Svensson är verksamhetschef på Trosa Vårdcentral och besvarar frågan varför en patient som sökt läkarvård vid två tillfällen istället får träffa en sköterska och skickas hem med Ipren.
– Alla får besöka en läkare om vårdbehovet kräver det inte för att man har sökt ett antal gånger eller besökt utlandsvård – ex. kanske Ipren just den här gången inte hjälper och då återkommer man för en ny bedömning av vårdbehovet. I ett annat fall är Ipren (eller annat råd eller medicinering) fullt tillräckligt. Alla ärenden bedöms individuellt så det finns inget generellt svar på en sådan fråga.
Hur många läkare arbetar hos er under sommaren, är ni underbemannade?– Vi har god bemanning under sommaren precis som under resten av året det vill säga 6-7 läkare per vecka vilket motsvarar den bemanning som vi har ekonomi till.
Skiljer det sig mycket nu under semestertider från hur det är i vanliga fall?– All personal ska ha ut sin lagliga och välförtjänta semester, främst under sommaren, vilket gör att prioriteringar görs i form av att fördelningen mellan planerade och akuta tider kan se olika ut under året.