Ovanligt många hemjobbare kombinerat med rekordmånga turister har gjort att volymerna i Trosas avloppssystem ökat drastiskt under våren och sommaren. Att kommunens reningsverk sjunger på sista versen är ingen hemlighet, men behovet av en lösning har blivit än mer brådskande under coronakrisen.
– Vi såg ganska tidigt i våras att reningsverket skulle behöva gå för fullt under sommaren, och tog då till det här som en nödlösning, säger Henrik Strömbäck, VA-ingenjör på Trosa kommun.
Nödlösningen består alltså av en tankbil med släp som två gånger i veckan hämtar 40 000 liter slam i Trosa och Vagnhärad, och kör det till reningsverket i Eskilstuna. Företaget Foria är inhyrt för att sköta själva transporten, vad notan landar på är oklart.
Det låter dyrt?
– Jag vågar inte säga vad slutkostnaden blir än, men det är klart att det är en kostnad som vi inte hade räknat med, säger Henrik Strömbäck.
I vanliga fall torkar kommunen det slam som reningsverken producerar, som sedan sprids på åkrarna som gödsel. Men på grund av kapacitetsbristen tvingas man nu alltså skicka iväg blötare slam för torkning hos andra aktörer.
Bertil Arvidsson bor i närheten av reningsverket i Vagnhärad, och ser hur tankbilarna kommer två gånger i veckan. Han störs inte så mycket av bilarna i sig, men menar att upplägget är ett kvitto på att verken borde ha ersatts för länge sedan.
– Jag tycker att det är skrämmande hur kommunen sköter avloppsfrågan. Jag ser det här lite som en fars.
Bertil Arvidsson har själv varit engagerad i den lokala politiken tidigare, och representerat Socialdemokraterna.
– Jag minns att vi hade en stor debatt om reningsverken i kommunfullmäktige redan 2007, säger han.
John Carlsson (C), ordförande i teknik- och servicenämnden, menar att kommunen nu för fullt arbetar på olika lösningar för att öka kapaciteten på de befintliga reningsverken fram till att en ny lösning är fullt utbyggd.
– Visst kan man beskylla oss för att vara saktfärdiga, men det var inte så lätt att förutse coronakrisen och den starkaste turistsäsongen sedan 80-talet, säger han.
John Carlsson räknar med att den pågående utredningen ska vara klar under hösten, och att ett slutgiltigt beslut om hur avloppsfrågan ska lösas på sikt kan tas i fullmäktige i december.