Sedan 2002 har jaktmässan Swedish game fair arrangerats vid Tullgarns slott, beläget mellan Södertälje och Trosa. I mars beslutade länsstyrelsen om att lerduveskyttet ska upphöra – aktiviteten har arrangerats vid ett antal tillfälliga skjutstationer i Tullgarns naturreservat. Länstidningen Södertälje var först med att rapportera om detta.
Mässan pågår i tre dagar och brukar årligen locka över 25 000 besökare. Årets mässa fick skjutas upp med anledning av coronapandemin.
I ett länsstyrelsebeslut från 2002 – vilket gav Swedish game fair tillstånd för lerduveskytte – fastslogs det att ”länsstyrelsen har i samråd med sökande, jordbruksarrendatorn och polisen funnit att hagelskyttet lämpligast kan förläggas till åkervallen”.
Men i ett nytt beslut, från december 2018, avslog länsstyrelsen skjutstationer för lerduveskytte och kulskytte på platsen. Motiveringen hänvisar till att fågellivet på strandängarna i närheten inte bör störas. Vidare refererar länsstyrelsen till Tullgarns reservatsföreskrifter från 1984, och landar i följande slutsats: ”Det enskilda intresset av att genomföra skjutningen väger inte över det allmänna intresset av att skydda djurlivet.”
Torbjörn Larsson, mässans arrangör, överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen. I mars mottog han beskedet om att överklagandet avslås.
– Det här beslutet är den centrala orsaken bakom vår flytt. Utan utomhusskyttet försvinner tyvärr det mesta för oss, säger han.
Han framhåller att han har viss förståelse för länsstyrelsebeslutet i och med att Tullgarn är omgärdat av ett naturreservat.
– Men flera fågelinventarier har kommit fram till att vi inte alls stör fågellivet. Och länsstyrelsens beslut grundar sig på att vi eventuellt kan störa det.
Torbjörn Larsson uppger att mässan är värd mellan 10 och 15 miljoner kronor i intäkter för den lokala turismnäringen.
– Varenda hotell i Trosa är i princip uppbokat när vi är där, säger han.
Nästa år – och de tre efterföljande – kommer mässan i stället att arrangeras i Skokloster i Håbo kommun, Uppsala län. Men Torbjörn Larsson understryker att en återkomst till Tullgarn kan vara möjlig i framtiden.
– Om vi hittar en hållbar lösning, så ja, absolut. Tullgarn är en oerhört bra plats för den här sortens aktiviteter, säger han och tillägger:
– Vi hade ju gärna stannat kvar här i regionen, men dessvärre hittade vi ingen annan möjlighet.
Ett alternativ som diskuterades var Almnäs, ett område vid sydvästra sidan av Måsnaren i Södertälje. Mässarrangörerna uppvisade intresse för marken öster om Almnäs, men enligt Torbjörn Larsson var erbjudandet från Södertälje kommun ofullständigt. Och coronakrisen tvingade honom att finna en snabb lösning – valet föll då på Skokloster.
Enligt Jonas Ivervall, näringslivschef i Trosa Kommun, har jaktmässan varit en bidragande faktor som gjort att människor har lockats till att besöka kommunen.
– Det har varit en bra aktivitet i vår omnejd. Vi tycker att det är väldigt tråkigt att de ska flytta, säger han.
Han berättar att kommunen har haft dialog med Swedish game fair de senaste åren och förstått att det har blivit allt svårare att arrangera mässan på Tullgarn.
– Vi kommer garanterat att märka av det här, men det är svårt att säga exakt hur i nuläget, säger Jonas Ivervall.