Jobbade fyra pass innan han misstänktes för våldtäkt

Vikarien hann bara arbeta i fyra pass innan han misstänktes för våldtäkt mot barn. I en lex Sarah-utredning går nu Statens institutionsstyrelse, SiS, igenom ungdomshemmet Lövstas agerande –­ utredningen visar allvarliga missförhållanden.

Utredningen visar på allvarliga brister i hur Lövsta agerade när fickorna trädde fram med sina berättelser.

Utredningen visar på allvarliga brister i hur Lövsta agerade när fickorna trädde fram med sina berättelser.

Foto: K-G Z Fougstedt

Trosa2019-05-22 16:25

Rekryteringen av vikarien gick till som den skulle, med referenser, kontroll mot belastningsregister och en introduktion.

Men vikarien hann bara arbeta i fyra vanliga arbetspass innan han blev avskedad på grund av misstankarna om våldtäkt mot barn. Redan från början reagerade andra i personalen på mannens beteende. Han stod för nära flickorna, befann sig ensam inne på en flickas rum under en längre stund, och besökte en annan flicka som vårdades i enskildhet, på en helt annan avdelning än den han jobbade på.

Två flickor ska ha blivit utsatta för vikarien. Den första trädde fram när personalen undrade vad vikarien gjort så länge på hennes rum. Flickan berättade då att han bjudit henne på hasch, kokain och cigaretter som de rökt, och försökt få henne att utföra sexuella tjänster.

Flickan fick skriva vad hon varit med om i ett brev som lämnas till avdelningsföreståndaren. Men varken medarbetarnas iakttagelser eller flickans berättelse antecknades i journal eller tjänsteanteckningar. Händelsen polisanmäldes inte heller, och det är en allvarlig brist, skriver SiS i sin utredning. Flickan har inte heller erbjudits psykologstöd.

När avdelningsföreståndaren läser brevet kallas vikarien till ett möte. Han får genast lämna sin anställning. Men det är oklart om institutionschefen har informerats om vikariens avsked ­– också det en allvarlig brist som utredningen pekar på.

Kvällen efter berättar en annan flicka att även hon har blivit utsatt. Vikarien ska ha erbjudit "vad hon vill ha" men att det "kostat", och att hon utfört sexuella tjänster för att få droger av vikarien. Han ska också visat henne bilder på stora lådor med sexleksaker som han hade hemma och som "tjejer gillar".

­Både avdelningsföreståndaren och institutionsföreståndaren informeras direkt och flickan erbjuds psykologstöd.

Det är först nu som händelserna polisanmäls.

Utöver de brister som redan nämnts har Lövsta också brustit genom att man inte övervägt om övriga ungdomar på hemmet kan varit utsatta. I sin utredning skriver SiS att bristerna beror på att flera personer i chefsbefattningar och arbetsledande positioner har brutit mot rutinerna som finns när en anställd misstänks för brott. Bristerna beskrivs som ett allvarligt missförhållande, och har anmälts till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Detta har hänt

Tidigare under våren polisanmäldes en anställd vid Lövsta ungdomshem, misstänkt för våldtäkt mot barn. Två flickor har berättat att han utnyttjat och gjort närmanden mot dem, i utbyte mot droger. Hans anställning avslutades omedelbart, händelsen polisanmäldes och anmäldes enligt lex Sarah. En vecka därpå beslutade SiS att Lövsta skulle stängas, och Lövstas chef Leif Nilsson meddelade att han skulle lämna Lövsta och återgå till sin gamla arbetsplats.

Stängningen berörde ett 80-tal fast anställda, och dessutom vikarier. Tidningen kunde för några veckor sedan rapportera att facket tagit in en konsult för att utreda stängningen av Lövsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om