Karta visar bästa taken för solceller i Trosa

Trosas "solenergikarta" är uppdaterad och framtidsäkrad. Sedan verktyget lanserades har 267 nya anläggningar tillkommit i kommunen.

Trosa kommuns invånare har en interaktiv karta som visar hur mycket solen strålar på olika tak.

Trosa kommuns invånare har en interaktiv karta som visar hur mycket solen strålar på olika tak.

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-07-07 06:20

”Solkartan” över vilka hustak som passar bäst för solceller och värmepaneler har funnits fritt tillgänglig för Trosa kommuns fastighetsägare sedan 2018. 

– Men sedan dess har det byggts mycket och vi har därför nyligen lanserat en uppdaterad version, säger kommunens energi- och klimatrådgivare Charlotte Jibréus. 

Solens strålar är energikällan allmänheten är mest positiv till och även om den bara utgör en procent av den svenska elproduktionen har intresset ökat kraftigt.

År 2021 hade Trosa kommun 374 solcellsanläggningar, med en effekt på 4,56 megawatt. Det är 3,5 gånger fler än vad det fanns 2018 och det är de små anläggningarna som står för merparten av ökningen. 

– Att många vill bidra till klimatomställningen och att elpriserna har stigit kraftigt den senaste tiden är troligtvis faktorer som bidrar till det stora intresset för att installera solceller, säger Johan Harrysson på Energimyndigheten. 

undefined
Intresset för solceller ökar stadigt bland Sörmlands invånare.

Enligt myndighetens statistik generade sörmländska anläggningar 264 watt solenergi per person vid förra årsskiftet, vilket var näst högst i landet. 

Enligt Charlotte Jibréus har solkartan varit ett välanvänt verktyg, även om det är för tidigt att bedöma mottagandet av den nya versionen räknar hon med att intresset kommer kvarstå.  

– För kommunens fastighetsägare är det väldigt förmånligt att enkelt kunna se vilken potential det egna huset har. Eftersom de har den informationen med sig vid rådgivning underlättar solkartan samtidigt vårat arbete, säger hon. 

solkartan kan man exempelvis se att Råstugan tillsammans med tillbyggnaden, där Trosa stadsbibliotek- och turistcenter ligger, har en takyta på 490 kvadratmeter som träffas av solstrålar motsvarande 463 220 kilowattimmar per år. 

Installerade solceller på de lämpligaste delarna av taket beräknas kunna generera 20 657 kilowattimmar, eller 3,5 gånger mer motsvarande energi via värmepaneler.

undefined
Solkartans beräkningar utgår från 80 procent av den installerbara takytan, men fastighetsägaren har möjlighet justera siffrorna.

Totalt beräknas fastighetsägaren kunna spara 47 000 kronor om året och samtidigt minska de årliga koldioxidutsläppen med 3 050 kilo. 

Charlotte Jibréus berättar att det ligger ett stort arbete bakom den nya solkartan som nu kommer kunna uppdateras löpande. 

– Det är en i sammanhanget stor kommunal upphandling som tilldelades WSP. De har gjort att den nya versionen kommer uppdateras kontinuerligt, vilket tidigare inte varit möjligt, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!