Kommuncheferna om knarket: "Vi måste fortsätta jobba"

Trosa kommuns arbete mot narkotika bland ungdomar måste fortsätta. Det menar kommuncheferna efter att de sett resultatet från enkätundersökningen.

Graham Owen är socialchef i Trosa kommun. Han menar att det viktigaste är att få ungdomar att inte testa narkotika.

Graham Owen är socialchef i Trosa kommun. Han menar att det viktigaste är att få ungdomar att inte testa narkotika.

Foto: Andreas Ekström

Trosa2020-10-10 07:00

– Vi behöver tänka att knarket finns där ute för att vi ska kunna hantera det och hjälpa ungdomar att förhålla sig till det, säger Mats Larsson, skolchef på Trosa kommun.

Runt julen 2018 var det problem med narkotika bland ungdomar i Trosa kommun. För att komma till rätta med problemet startade kommunen olika insatser, exempelvis föräldrakaféer och fältassistenter som rör sig bland ungdomar och knyter relationer med dem anställdes. Sedan dess har kommunen fått signaler att situationen har förbättrats.

– Efter julen 2018 gjorde vi flera insatser. Vi startade kaféer, som var väldigt uppskattade. Vi anställde fältassistenterna och kommunen har en tät samverkan med polis, fritidsgårdarna och socialtjänsten. Vi arbetar aktivt med de här frågorna, säger Mats Larsson.

I den senaste Liv- och hälsaundersökningen uppger 29 procent av eleverna i årskurs sju att de vet var de kan få tag i narkotika. Motsvarande siffra i årskurs nio är 38 procent. Dessa siffror ser både Mats Larsson och socialchefen Graham Owen som en indikation på att de måste fortsätta med arbetet mot narkotika och droger.

– De här siffrorna säger mig att vi måste fortsätta vårt arbete och fortsätta med våra insatser och aktiviteter, säger Mats Larsson. 

Trosa är den kommun i Sörmland med högst andel elever i årskurs sju som uppger att de vet hur de får tag i droger. En av anledningarna är närheten till Stockholm. Även att befolkningen i Trosa blir tre gånger så stor under sommaren.

–Man kan tänka sig att det spelar in att vi är en sådan sommarstad. Trosa blir tre gånger så stort och man kan ha hypotesen att kontakter knyts och att det påverkar, säger Mats Larsson

Frågan om man har använt sig av narkotika någon gång ställdes inte till eleverna i årskurs sju men däremot till eleverna i årskurs nio. Elva procent av alla elever svarade att de använt droger minst en gång.

– Det viktiga är att man inte tar nästa steg och att man stärker ungdomar i att inte testa även om det är så att man känner till hur man skulle få tag i narkotika, säger Graham Owen.

Det viktigaste för att komma åt narkotikaproblemet är att fortsätta med det påbörjade arbetet, menar Graham Owen.

– Vi måste arbeta långsiktigt och säkerställa att de här insatserna och aktiviteterna som vi gör fungerar. Vi måste också fortsätta med vår samverkan tillsammans med polisen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!