Flera medborgare ställer upp med flyktingplatser

Migrationsverket söker 9 000 evakueringsplatser med anledning av kriget i Ukraina. I Trosa kommun har flera invånare hört av sig för att hjälpa till.

Trosa kommun inväntar nya besked om hur många platser Migrationsverket behöver från kommunen.

Trosa kommun inväntar nya besked om hur många platser Migrationsverket behöver från kommunen.

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-03-09 18:13

Trosa kommun gick förra veckan ut och hörde sig för om bostäder för flyktingar, till civilsamhället.

– Vi har fått in väldigt mycket förfrågningar och förslag sedan dess, ett trettiotal familjer har ringt och sagt att de har rum och sommarhus och att de är beredda att hjälpa till, säger Lisbeth Lampinen, kommunens socialchef som är ansvarig för kontakterna med Migrationsverket.

I nuläget har kommunen fyra lägenheter och en tom förskola i Vagnhärad förberedda för att ta emot kvotflyktingar. Det finns även tolv lediga rum på Industrigatan.

– Redan idag har vi 20 platser. Sedan kan vi utöka dessa genom att sätta in våningssängar vilket vi kan lösa ganska snabbt.

Enligt Lisbeth Lampinen har kommunen inte fått några närmare besked om hur många platser man förväntas bistå med. Länsstyrelsen har bokat in ett möte där Migrationsverket närvarar nästa vecka.

– De har berättat att de vill ha boenden i kommunal regi. Vi får se vad det innebär när vi haft kontakt, säger Lisbeth Lampinen.

Migrationsverket har skickat en begäran till länsstyrelserna om 3 000 evakueringsplatser omedelbart, samt ytterligare 9 000 platser skyndsamt. 

undefined
Daniel Portnoff (M), kommunalråd i Trosa kommun, säger att bilden från Migrationsverket har ändrats med kort varsel.

– Migrationsverket har kraftigt ändrat sin bild med kort varsel. Vi kommer naturligtvis titta på frågan men vi har knapphändig information i nuläget, säger Daniel Portnoff, kommunstyrelsens ordförande i Trosa.

Utifrån bilden kommunen tidigare har fått från Migrationsverket ser man ett långsiktigt behov av att förbereda sig på stora flyktingvågor och ett ansvarstagande från Europa.

– Nu beskriver man en bild där vi kommer ta emot ett stort antal flyktingar under väldigt kort tid. Men vi känner oss väldigt trygga med vår mottagarmodell i Trosa och vi har en stabil och bra organisation för att kunna hantera de frågorna, säger Daniel Portnoff.

Under veckan har möjligheten att använda lokalerna till det tidigare SiS-boendet i Lövsta som flyktingförläggning diskuterats i Trosas lokala sociala medier.

– Vi har tidigare beslutat om försäljning av fastigheten, men inget är klart och nu ställer vi även frågan till de myndigheter vi har som kunder om det finns behov hos dem, säger Åsa Hedenberg, vd på Specialfastigheter som äger lokalerna.  

I dagsläget har hon inte mer information än så utan ber att få återkomma längre fram.

– Vi brukar inte redovisa våra affärsförslag i media av konkurrensskäl, säger hon.

Migrationsverket söker 9 000 nya platser till flyktingar från Ukraina.
Migrationsverket söker 9 000 nya platser till flyktingar från Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!