Kommunen försvarar Safirenprojekt

Pwc riktade frän kritik mot hur Trosa kommun skötte ekonomin i Safirenbygget. Men tekniska förvaltningen försvarar nu sina beslut.– Deras förslag är inte bättre än det vi gjorde, säger produktionschefen Claes-Urban Boström.

Safiren_013.jpg

Safiren_013.jpg

Foto:

TROSA2015-02-16 06:28

Tjänstemännen på tekniska förvaltningen saknade under flera månader ekonomisk kontroll över projektet, skrev revisionsbyrån Pwc i sin rapport i december. Förvaltningen kritiserades även för att de inte varnat att bygget kraftigt kunde fördyras.

Revisorerna menar att kommunen borde övervägt att bygga ett helt nytt badhus, om inte annat jämfört med andra liknande simhallsrenoveringar för att få ett bättre underlag. Men det hade enbart försenat bygget och trissat upp slutnotan ytterligare, skriver tekniska förvaltningen i sitt svar.

– Pwc borde ha berättat vad konsekvenserna av deras förslag skulle bli. Då hade de insett att deras förslag inte var bättre än det vi gjorde, säger kommunens produktionschef Claes-Urban Boström.

Att ta in jämförelser, så kallad benchmarking, diskuterades bland politikerna men blev aldrig aktuellt. Och ett nytt badhus hade kostat minst 200 miljoner, enligt kommunen.

Ett annat bekymmer för Pwc var att kommunen inte kunde leverera en slutkostnadsprognos. Badhusnotan steg som känt, från 75 till 95 och 115 miljoner kronor. Men kommunen står på sig, felet ligger hos dåvarande projektören Grontmij. Eftersom de inte kunde få fram någon prognos, avbröts samarbetet i förtid.

Har ni gjort allt ni kan för att minimera skadorna?

– Ja, definitivt. Vi höll inne betalningar till Grontmij för att tvinga dem att lämna uppgifterna. Efter det plockade vi in egna bygg- och projektledare. Vi har dragit konsekvenserna, att köpa alla tjänster är inte det bästa i alla lägen, säger Boström.

Frågan är också om politikerna i teknik- och servicenämnden hade en klar bild över det dystra ekonomiska läget. Den som enbart läser protokollen får bilden att arbetet höll tidsplanen och rymdes inom budget. Det var svaret vid mötet den 5 december 2013, trots att man då redan avbrutit samarbetet med Grontmij. En vecka senare levererade byggledaren Åke Bergdahl en kostnadskalkyl på 115 miljoner kronor.

– De (politikerna, reds. anm.) har fått all info som vi känt till. Sen är det olyckligt att det dröjer ända till december innan vi har en slutkostnadsprognos.

Kommunrevisorerna ska ta ställning till tekniska förvaltningen och nämndens yttrande vid sitt sammanträde i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om