Kommunen tvingas betala tillbaka 400 000 kronor

Trosa kommun ska återbetala de 400 000 kronor de för tio år sen beviljades i statsbidrag för ett stabiliseringsarbete vid Smäckbron. "Inte hela världen", tycker samhällsbyggnadsnämndens ordförande som gör klart att skattebetalarna och fastighetsägarna kommer att få stå för notan om inget nytt bidrag beviljas.

Trosa2013-08-26 06:59

För drygt tio år sedan beviljades Trosa kommun ett statsbidrag på 810 000 kronor från Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB. Pengarna skulle gå till stabilitetshöjande åtgärder mellan Trosa kvarn och Smäckbron. Halva summan, 405 000 kronor betalades ut innan arbetet påbörjat och resten skulle kommunen få när arbetet var slutbesiktigat och alla fakturor var betalda.

Men istället för att ta emot de resterande pengarna tvingas man nu betala tillbaka de förskottsbetalda pengarna. Det stabilitetshöjande arbetet har nämligen inte ens påbörjats.

– Vi sökte en serie bidrag till flera olika projekt som vi betat av de senaste åren. Sen upptäcktes sprickorna uppe i Vagnhärad och det gav oss en hel del mer arbete som gjorde det svårare att hitta lust att ta tag i arbetet i Trosa, Björn Wieslander som är mark- och exploateringschef på kommunen.

Redan förra året började MSB höra av sig för att uppdatera sig om hur landet låg. Kommunen intensifierade då förarbetet och påbörjade en dialog med de boende längst med den sträcka som skulle åtgärdas.

– Tanken var att man skulle sätta ett likadant erosionskydd precis som man gjort i Vagnhärad. Men de boende ville att vi skulle gå varsamt fram och vi har fortfarande inte hittat en lösning som passar alla.

När beslutet om att annullera statsbidragen damp ner på Wieslanders skrivbord i förra veckan blev han förvånad.

– Visserligen hade de berätta för oss att det här var ett av deras äldsta ärenden så det låg väl lite i luften. Men visst blev jag förvånad.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tomas Landskog (M), tar det annullerade bidraget med ro.

– Vissa processer kanske ska få ta den tid det tar men nu ser vi vådan av detta. Men vi har ju möjlighet att söka igen, säger han.

Ni är inte garanterade några nya pengar, vad händer om ni får avslag?

– Då får kommunen som skattekollektiv betala mer. Och fastighetsägarna. Äger man marken ända ner till ån har man själv ansvaret.

Vad tror du att fastighetsägarna tycker om att kommunen inte lyckats få arbetet gjort på tio år?

– Kommunen? Det behöver inte vara kommunens fel att arbetet blivit fördröjt. Vad fastighetsägarna tycker kan du fråga dem om, men de kommer väl svära och tycka att vi borde ha gjort det här tidigare.

Det tycker inte du?

– Vi sökte för flera etapper i en kaka, det kändes ganska självklart att göra det eftersom inventeringen var klar. Vi visste att det fanns en deadline och trodde väl att det skulle vara klart innan dess. Men att det blev såhär är inte hela världen, men visst är det alltid tråkigt att bli av med pengar.

I papperstidningen: Handläggaren på Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, berättar om varför bidraget annullerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om