– Enligt den samlade bedömningen är förvaltningsorganisationens arbete välfungerande. Men vi behöver förtydliga lokalförsörjningsplanen, som nu kompletteras med en bilaga där kapacitet och framtida behov redovisas i tabellform, säger Trosas kommunchef Johan Sandlund.
Enligt revisionen bör även berörda nämnder involveras tydligare innan beslut kring lokaler fattas. Idag sker mycket av arbetet i dialogform mellan förvaltning och förtroendevalda.
– Det är en klok synpunkt. Att involvera nämnderna är viktigt ur ett demokratiskt perspektiv och ger en bättre planeringsprocess. Nu blir det ofta snabba ryck, som när Skärlagsskolan och Fornbyskolan byggdes, säger oppositionsrådet Magnus Johansson (S), som ville ge nämnderna möjlighet att yttra sig om den årliga lokalförsörjningsplanen via remiss, när frågan hanterades i kommunstyrelsen.
Idag ingår bostadsförsörjningsplanen i de gemensamma planeringsförutsättningarna, GPS, som går direkt till kommunstyrelsen och fullmäktige.
– Trosa är en kommun som klarar av att vara både snabb och flexibel, en av anledningarna är att vi inte har för långa processer, och den skulle bli oerhört mycket längre, om lokalförsörjningsplanen måste ut på remiss till nämnderna, som revisionen föreslår, säger kommunens produktionschef Kerstin Tibbling.
Magnus Johansson tycker att man borde hinna involvera nämnderna i januari och februari, innan budgeten beslutas.
– Det finns mycket politik kring besluten om lokalförsörjning, säger han.