Trosaföretagaren i 50-årsåldern dömdes 2023 till två års fängelse för grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär. Samma år fick han näringsförbud i sju år.
SN:s granskning visar att det inte har stoppat honom.
Vi har avslöjat att han är inblandad i den omskrivna konkursen av ett däckhotell i Vagnhärad, RPA bilverkstad och byggentreprenader byggservice AB, i fortsättningen kallat RPA bygg.
Han har enligt uppgifter till SN jobbat i företaget och utgett sig för att vara projektledare för bolagets byggverksamhet.
Men Andreas Backlund på Hallstahammar kommuns tekniska förvaltning, som var projektledare för ett jobb som RPA bygg skulle utföra, fick ett helt annat intryck.
– När jag träffade honom framställde han sig som ägare av bolaget.
Uppdraget var ett jobb för 1,7 miljoner kronor.
– För en kommun är det inte så stort, så jag var inställd på att allt skulle fungera.
Jobbet gick till Stockholmsföretaget Rocmore, som i sin tur lejde RPA bygg.
Men Trosaföretagaren hade inte för avsikt att utföra jobbet – han anlitade underleverantörer. En var golvläggaren Niclas Sars, som SN berättat om.
Uppdraget hann inte slutföras innan RPA bygg försattes i konkurs i december.
– Då kontaktade NN (Trosaföretagaren, reds anm) mig och berättade att han klivit av RPA bygg för att det var så dåligt skött av den andra ägaren. Nu hade han startat ett nytt bolag och erbjöd sig att det bolaget kunde slutföra projektet. Men vi hade kontrakt med Rocmore och ville inte byta. Vi följer våra kontrakt.
Kommunen och Rocmore beslöt att ändå ge Trosaföretagaren en chans att göra klart.
Men inget hände.
– Jag försökte flera gånger säkerställa om det blir gjort eller om jag skulle anlita annan leverantör. Men han bedyrade att han skulle komma. Idag (tisdag den 7 januari, reds anm) var faktiskt sista dagen – och det har ju inte hänt ett smack.
Han är inte förvånad.
– Att han är en person som lovar mycket märktes redan i början. Men det var det sista jobbet han får av oss, detsamma gäller Rocmore. Det är väldigt tråkigt för de underentreprenörer som inte fått betalt, säger Andreas Backlund.
Kommunen känner idag till mannens näringsförbud. Däremot är fängelsedomen en nyhet.
– Det visste jag inte. Vi tar alltid en kreditupplysning på de vi skriver avtal med. Den lärdom att ta med sig är väl att vi även ska godkänna eventuella underleverantörer.