Kim, engagerad medborgare under den ukrainska flaggan

"Många har varit här", säger Kim Andersson som visar sitt stöd på Torget i Trosa. Där hissades den ukrainska flaggan som planerat under måndagen.

"Om flaggan är uppe nästa måndag tänker jag försöka komma då också", säger Kim Andersson, pensionerad lärarassistent från Vagnhärad.

"Om flaggan är uppe nästa måndag tänker jag försöka komma då också", säger Kim Andersson, pensionerad lärarassistent från Vagnhärad.

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-03-07 18:50

– Vi fick tag i en flagga nu på morgonen, säger kommunens kommunikationschef Richard Kihlgren.

Bristen på ukrainska flaggor gjorde det länge ovisst om kommunen skulle kunna hissa den under måndagen, som beslutat.

I första hand vände man sig till sina ordinarie upphandlade leverantörer. Men fick till sist ta hjälp från annat håll. 

– I slutändan var det ett lokalt företag som kunde få tag i en flagga. De har hjälpt oss många gånger tidigare och är duktiga på att lösa svåra uppdrag med kort varsel, säger Kihlgren.

Under flaggan vid rådhusbyggnaden står Kim Andersson från Vagnhärad med ett hemmagjort plakat.

undefined
”Många kommer kanske hata ryssarna nu, men det är fel det också, det är därför jag skrev som jag gjorde, det är sina egna medborgare Putin ska tänka på också”, säger Kim Andersson.

– Jag har en liten egen manifestation mot kriget. I onsdags var jag på demonstration i Nyköping och när jag såg att de flaggade här idag tänkte jag att jag går ner, säger hon.

Kim hade inte någon särskild relation till Ukraina innan kriget bröt ut men har nu blivit fylld av engagemang.

– Hur kan man undvika det, när man ser bilder på barnen som gråter och vill att det här ska sluta? Putins hjärta skulle nog kunna smälta då också, men han har nog blundat för de bilderna.

Men att resten av värden ser vad som händer och reagerar tycker Kim är positivt. Förra tisdagen ringde hon till Studsvik i Nyköping och frågade om de fortfarande gjorde affärer med Putin.

– Det var i SN jag läste om det. De kunde inte svara utan skulle ringa upp mig om de hade några nya besked. Men de har inte ringt än så jag förmodar att de fortfarande gör affärer, säger 

Trosa kommun kommer hissa den ukrainska flaggan på Torget varje måndag.
Trosa kommun kommer hissa den ukrainska flaggan på Torget varje måndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!