Kungens hovjägare serverar vildsvinskebab i Trosa

På söndagens adventsmarknad serverar Peter Vilidu vällagat viltkött vid Skoltorget i Trosa.

Förra helgen arbetade hovjägaren Peter Vilidu med den stora kungsjakten vid Tullgarn.

Förra helgen arbetade hovjägaren Peter Vilidu med den stora kungsjakten vid Tullgarn.

Foto: Privat

Trosa2021-12-05 10:15

– Vildsvin är en råvara som är lätt att förstöra. Och idag saknar många tillräckligt med tid och kunskap för att laga mat ordentligt.

Peter Vilidu berättar att man måste vara oerhört försiktig när man steker det magra köttet.

– Då kan man få det väldigt saftigt. Annars blir det torrt och oätbart.

Han är uppvuxen på Mörkö men bor sedan 1984 på Drottningholm. Som kunglig hovjägare är Peter Vilidu ansvarig för viltförvaltningen på hovets jaktmarker.

Om Konungen eller prins Carl Philip vill ut och jaga så ringer de honom.

– Då åker jag med, men det händer inte så ofta. De har mycket annat att göra, säger han.

undefined
Peter Vilidu och Claes Rydberg förbereder vildsvin för grillning. På söndag besöker de båda Adventsmarknaden i Trosa.

Men varje år arrangeras ett antal stora kungajakter. Den senaste var förra helgen då 27 hjortar och vildsvin sköts vid Tullgarn slott.

– Med skyttar, hundförare och chaufförer deltog 30 personer, säger Peter Vilidu som berättar att förberedelserna tar flera veckor.

– Alla pass ska vara säkra så det inte blir några olyckor.

Kungen deltog. Namnen på de övriga 15 jägarna får Peter Vilidu inte berätta.

– Det är inbjudna vänner till Kungen. Men det är inga smokingklädda företagsledare utan vanligt folk med gummistövlar och jaktkläder.

Själv blev han rekommenderad att söka jobb vid hovet när han studerade till viltmästare på Öster Malma.

– När jag var fyra år visste jag att det var jägare jag skulle bli. Jag tror det var samma känsla som Björn Borg fick första gången han höll i ett tennisracket. Jag kände att jag hade fallenhet för det här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!