Kvinna misstänkts för nätbedrägeri

En 27-årig kvinna från Trosa är misstänkt för närmare 100 fall av nätbedrägerier. Över 80 personer ska ha polisanmält henne för uteblivna varor som de köpt och betalat för över nätet. En av dem är Jacqueline Rönnow från Nykvarn.

Foto:

TROSA2014-04-16 18:19

Hon började göra reklam för sina ommålade barnmöbler, stolar och dekorerade glas via ett större föräldraforum på Facebook i början av året. Många föräldralediga, främst mammor, nappade på de bra priserna och betalade i förskott för varorna, till kvinnans bankkonto.

En av de drabbade är Jacqueline Rönnow, 20, från Nykvarn. Hon beställde två lära gå-vagnar av kvinnan, en till sin dotter och en som doppresent till en bekant för 300 kronor styck.

– Hon skrev in namn och gjorde de personliga, och det fastnade jag för. I början svarade hon snabbt, och sade att vi skulle mötas i Järna för att hon jobbade där, säger hon.

Men kvinnan dök aldrig upp och slutade sedan att svara på mail och sms. Några varor såg Rönnow aldrig och undanflykterna haglade tätt i mail och sms från den misstänkte bedragerskan. Antingen var hon tvungen att jobba över eller så var hon överhopad med uppdrag.

Jacqueline Rönnow valde i slutet av förra veckan att polisanmäla 27-åringen.

– I dag känns det för jäkligt. Jag tror aldrig att varorna funnits. Jag blev lurad både på pengarna och på doppresenten. En sak jag lärt är att aldrig mer betala i förskott.

Enligt flera personer SN talat med har över 80 personer polisanmält kvinnan för bedrägeri över nätet. På kvinnans egen Facebooksida varnar nu folk för henne och en hemlig grupp har startats där personer från Luleå i norr till Malmö i söder berättar om hur de blivit lurade av bedragerskan.

– Jag antog att hon var seriös eftersom så många har gillat hennes sida. Men hon skickade aldrig någon bild på gungstolen vi beställt och hon svarade aldrig när jag ringde, säger Simone Andersson från Kinna som startade den hemliga gruppen.

Hur mycket kvinnan kan ha kommit över är oklart, men det rör sig om tusentals kronor. Vittnen talar om enstaka beställningar på över 2 500 kronor. Ännu verkar Sörmlandspolisen inte ha fått in någon polisanmälan eller fått i uppdrag att samordna fallet.

– Det är först när säljaren blir identifierad som man kan börja samordna ärendet. Man måste först kontrollera vem som står bakom bankkontonumret. I många fall är det någon annan än den som utgav sig för att sälja varorna, säger Johan Bodin vid Sörmlandspolisen som vittnar om att antalet nätbedrägerier ökar kraftigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om