Kyrkoherde lämnar församlingen: "Orkade inte stå emot"

Trosa församlings kyrkoherde Lars Brattgård har sagt upp sig. Han är kritisk till hur kyrkorådet hanterade förra årets omorganisation, som ledde till att flera medarbetare blev av med jobbet, och sitt eget agerande.

Lars Brattgård, kyrkoherde i Trosa församling, har varit sjukskriven sedan januari. Nu har han sagt upp sig. Arkivbild.

Lars Brattgård, kyrkoherde i Trosa församling, har varit sjukskriven sedan januari. Nu har han sagt upp sig. Arkivbild.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2021-06-17 06:30

En omorganisation av församlingens personalstyrka behövdes, menar kyrkoherden Lars Brattgård. Men resultatet blev inte vad han hade hoppats på.

– Jag var för omorganisationen, men inte omfattningen och det sätt som jag såg mig tvingad att genomföra den på. Jag förstår att många i personalgruppen var upprörda och arga på mig. Men jag orkade inte stå emot majoriteten i kyrkorådets arbetsutskott.

– Jag hade ingen formell makt heller. Kyrkoherden är bara en röst i rådet, och dessutom verkställande tjänsteman. En sådan kan inte vägra att genomföra demokratiska beslut.

Sedan januari har Lars Brattgård varit sjukskriven från sin tjänst som kyrkoherde, och nyligen sa han upp sig. Från början fanns en vilja att komma tillbaka, men den viljan avtog successivt under våren.

– Jag märkte ingen vilja från arbetsutskottet att jag skulle komma tillbaka. Det sände en konstig signal till mig. Bland annat fick min vikarie en utökad delegation gällande personalfrågor, något jag önskat från start i församlingen men inte fått, menar Lars Brattgård.

Som tidningen rapporterade om nyligen nekades kyrkorådet ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2020 på kyrkofullmäktiges senaste möte. Lars Brattgård satt som kyrkoherde med i rådet och omfattas av beslutet.

– På ett sätt har jag redan tagit konsekvenserna eftersom jag har sagt upp mig. Vi får se hur förtroendevalda väljer att göra, det är inte jag inblandad i, menar Brattgård.

Han påpekar också att det inte finns något som pekar på att församlingens ekonomi missköttes under förra året, och att revisorerna rekommenderade kyrkofullmäktige att bevilja ansvarsfrihet.

– Min tolkning av det är att den uteblivna ansvarsfriheten först och främst är en reaktion på det som hänt i församlingen under det här året, så som ledamöter i kyrkofullmäktige uttryckt i tidningen tidigare.

Tidningen har utan framgång sökt kyrkorådets ordförande Ulla Nygren, samt arbetsutskottets övriga två medlemmar Margareta Wallin och Annika Lundström, för en kommentar.

Ansvarsfrihet är ett juridiskt begrepp som innebär att till exempel en styrelse har skött sitt uppdrag korrekt under det gångna året. Om ansvarsfrihet inte ges kan föreningen eller företaget i efterhand stämma personerna i styrelsen för saker som hänt under den aktuella tidsperioden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!