Cyberattacken har vållat stora problem då många av de digitala administrativa systemen är helt låsta.
– Det är en attack mot en samhällsbärande verksamhet och det är det som gör den så farlig. Om man lyckas slå ut hela Svenska Kyrkan, vad kan man då inte göra mot övriga verksamheter i samhället? frågar han sig.
Hur mycket den eller de som spärrat kyrkans datorer kräver i lösensumma vill Svenska kyrkan inte uppge.
– Men det kommer aldrig att bli aktuellt att betala någon lösensumma. Tänk vad detta kostar i extra arbetstid utöver de faktiska kostnaderna, plus att det tar uppmärksamheten från den vardag och det uppdrag vi har.
Församlingens personal i Trosa får jobba hemifrån med egna datorer eftersom alla jobbdatorer är infekterade. Det lilla sammanhanget i Trosa gör att personalen ändå klarar att hålla verksamheten rullande.
– Men vi är tillbaka på gåspennans tid och allt tar väldigt mycket längre tid. Vi kan till exempel inte betala fakturor. Min kusin som driver företag blev drabbad på samma sätt, pirater krävde tusentals kronor för att låsa upp hans datorer. Han slängde alla i en container och köpte nytt.
Om det är lösningen för Svenska kyrkan är oklart. I ett pressmeddelande skriver de: "Krisledningen bedömer att krisen är långvarig och kommer att pågå flera veckor. Parallellt med skademinimeringen påbörjas arbetet med att återupprätta drabbade system".
Kyrkan har i alla fall lyckats säkerställa att all personal kommer att få sin lön före jul.
– Vi kommer att lösa det här, men jag är förvånad över att inte landets högsta ledning sitter och diskuterar det som har hänt. Det här kan lamslå hela samhället. Jag tror inte att folk förstår hur allvarlig det är. Detta innebär ett utomordentligt allvarligt hot mot Sverige, därför befinner vi oss i ett slags inbördeskrig.
Både Trosa, Gnesta och Oxelösunds församlingar hann få ut sitt tryckta församlingsblad.
– I övrigt får vi använda oss av sociala medier och vanliga hederliga pappersaffischer. Analogt helt enkelt. Men det är väldigt olyckligt att detta inträffar när vi har som mest att göra, konstaterar Anna Leidensjö, administrativ koordinator hos Frustuna församling i Gnesta.
– Men vara kyrka klarar vi fortfarande, det är bara lite tjorvigare att sköta det administrativa, säger Magdalena Fors, kyrkoherde i Oxelösund.