Lagnöbor samlar underskrifter mot vilthägn

På tre dagar har 150 personer skrivit under Lovisa Westins namninsamling mot Hvalfiskens planer för Tureholmshalvön.

"Insamlingen har fyllt ett större syftet, det märks att många människor har behov att få få utrycka sig", säger Lovisa Westin.

"Insamlingen har fyllt ett större syftet, det märks att många människor har behov att få få utrycka sig", säger Lovisa Westin.

Foto: Privat

Trosa2022-03-30 07:20

 – När jag flyttade hit slogs jag av djurlivet som finns på Tureholmshalvön. Här finns gott om älg, häckande fåglar och många rävar som är friska, de har ingen skabb som är vanligt på andra håll, säger trädgårdsläraren Lovisa Westin.

Sedan 2005 bor hon i en av fastigheterna inom Lagnövikens samfällighet. Familjens hus ligger några hundra meter ifrån det planerade vilthägnet som markägaren, AB Hvalfisken, ansökt till länsstyrelsen om att få bygga.

– Med tanke på de djur som listas i ansökan, som vildsvin och mufflon, förstår man att det kommer bedrivas jakt året om. Det ska visserligen finnas stättor över hägnet men jag tror inte det kommer vara så lämpligt att gå in på området.

undefined
Lovisa Westin har kontakt med flera boende som bekymras av Hvalfiskens ansökan om vilthägn på Lagnö. ”Naturen är en anledning till att många flyttar hit och det kan såklart även påverka värdet av fastigheterna”, säger hon.

I samråd med Naturskyddsföreningen bestämde sig därför Lovisa Westin för att starta en namninsamling. Den lanserades på Facebook under lördagen och har i skrivande stund undertecknats av 150 personer varav många även lämnat kommentarer.

– De har gett värdefulla synpunkter och insamlingen har fått ett större syfte. Bland de som kommenterat finns en förskola som brukar vara i skogen med barnen och en hästgårdsägare som skulle få problem att använda området.

De boende har ingen talanderätt men om frågan når mark- och miljödomstolen kan underskrifterna få betydelse. Även om Westin har viss förståelse för att markägaren vill ha avkastning anser hon att vilthägnet bör förläggas någon annanstans. 

– Det finns en gräns för hur mycket man kan nyttja naturen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!