Superhjärnor från Trosa tävlar om att vara bäst i matte

På fredag avgörs det. Då vet vi om Tomtaklinteleverna Ebba Rigler, Matilda Grafford och Ivar Nordberg är Sveriges bästa niondeklassare i matte.

Ivar Nordberg vill jobba med något inom teknik. Matilda Grafford t h har länge drömt om jobbet som hjärnkirurg men börjat tveka. Ebba Rigler däremot är tvärsäker. "Jag älskar rymden – och jag vill till rymden också!"

Ivar Nordberg vill jobba med något inom teknik. Matilda Grafford t h har länge drömt om jobbet som hjärnkirurg men börjat tveka. Ebba Rigler däremot är tvärsäker. "Jag älskar rymden – och jag vill till rymden också!"

Foto: Lena Sellman

Trosa2023-05-23 19:19

I åttan tog Ivar Nordberg hem hela riksfinalen i mattetävlingen Pangea individuellt. Ett starkt kort att ha i laget, konstaterar Ebba och Matilda nöjt.

I fjol stod utmärkelserna för åttorna på Tomtaklint som spön i backen. I Pangea-finalen kom dessutom Matilda fyra och Moa Wrande femma, alla Tomtaklintelever. Ebba och Ivar tävlade i det praktiska uppdraget i tävlingen Teknikåttan och vann en av de tre första platserna i hela Sverige (film på deras kluriga bygge längst ner).

undefined
Ivar Nordberg vill jobba med något inom teknik. Matilda Grafford t h har länge drömt om jobbet som hjärnkirurg men börjat tveka. Ebba Rigler däremot är tvärsäker. "Jag älskar rymden – och jag vill till rymden också!"

– I fjol på distriktsfinalen trodde vi att vi skulle komma sist så lyckan var total när vi kom trea, skrattar Ebba Rigler.

– Ja, vi var mer nöjda då än i år när vi vann, ler Ivar Nordberg.

 För att ta sig till riksfinalen för mattetävlingen Pythagoras Quest i år krävdes en vinst i den regionala uttagningen i februari, där segraren kunde koras först efter en utslagningsfråga.

– Då var vi nervösa, erkänner Ebba och Matilda och Ivar nickar.

undefined
Ungdomarna har fått en egen avskild arbetsplats i aulan där de hela veckan, fram till avresedagen på torsdag, bara ägnar sig åt att lösa matteproblem.

Annars är nerverna inget större problem.

– Tiden är kort och vi är så inne i vårt eget att vi inte hinner vara nervösa. Tävlingen går ju på tid också. Det är sen, när vi väntar på resultatet som det är nervöst, säger Matilda.

Glöm formelsamlingen, linjaler och miniräknare, det enda hjälpmedel de får ha är papper, penna och sudd, så det gäller att ha koll på formler och matematikregler.

– Men det lättaste att bära med sig är kunskap, konstaterar Sanda Kurbegovic och ler.

undefined
”De är smartare än jag”, konstaterar Sanda Kurbegovic om sina elever Ivar Nordberg, Ebba Rigler och Matilda Grafford.

Sanda är lärare i matematik, fysik och teknik på Tomtaklintskolan. Hon har inte nog med superlativer när hon pratar om niondeklassarna. Skarpare hjärnor har hon aldrig träffat tidigare.

– Detta som hänt mig med denna generation kommer inte att hända mer, tror jag. Sannolikheten är noll. Det de åstadkommit är helt fantastiskt.

Hon var först inne på att det inte skulle bli något tävlande i år eftersom niorna har fullt upp med nationella prov.

– Men vi måste ha revansch, skrattar Ebba.

undefined
På fredag är det dags! Då följer Sanda Kurbegovic med sina elever Ivar Nordberg, Ebba Rigler och Matilda Grafford till matteriksfinalen i Malmö.

Trion kompletterar varandra väldigt bra.

– Ivar är bra på problemlösning, Matilda på lite av varje och jag på geometri, berättar Ebba.

– Så vi brukar börja med att dela upp frågorna mellan oss, säger Ivar.

På torsdag bär det iväg. Sanda åker med för att stötta på plats i Malmö. Någon risk att de tröttat ut hjärnorna efter en vecka med bara matte på schemat är det inte.

– Tvärtom, det här är kul!

Är du lika smart som en niondeklassare? Här är frågor från del 1 och 2 samt sista frågan på tid från fjolårets riksfinal. Löser du dem?

  • Tre skyttar, P, Q och R , skjuter samtidigt mot ett mål. Sannolikheten att P kommer att träffa målet är ⅓, sannolikheten att Q kommer att träffa målet är ¼ och sannolikheten att R träffar målet är 1/5. Vad är sannolikheten att målet kommer att träffas av exakt en av skyttarna?
  • Ett kilo äpplen plus ett kilo banan plus ett kilo apelsiner kostar 60 kronor. Ett kilo banan ett kilo apelsiner plus ett kilo melon kostar 70 kronor. Ett kilo apelsiner plus ett kilo melon plus ett kilo äpplen kostar 80 kronor. Ett kilo melon, ett kilo äpplen plus ett kilo banan kostar 90 kronor. Hur mycket kostar summan av ett kilo av varje frukt?
  • Tio frön planteras i en rad. Om vi antar att varje frö gror oberoende av varandra med sannolikhet 1/2, beräkna sannolikheten att minst ett av de tio fröna gror (svara i bråkform).
Så går tävlingen till

Vinnarna från landets regionala finaler i Pythagoras Quest får först sex frågor att lösa på 60 minuter. 

Varje uppgift kan ge tre poäng och svaren måste vara fullständiga.

I del 2 ska sex frågor besvaras på 30 minuter, varje fråga ger två poäng, då behöver inte svaren förklaras. 

Sist ska en fråga lösas på tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!