Andelen tjejer i 7:an som dricker alkohol, röker – både vanliga cigaretter men framför allt e-cigaretter – och snusar ökar. Från att tre av tio tjejer provat alkohol är det nu fler än hälften. Det visar Region Sörmlands rapport "Liv & hälsa ung 2023" för Trosa kommun.
83 procent av 140 sjundeklassare, varav ungefär hälften är flickor, har svarat. 2020 svarade 76 procent av 119 elever.
Tjejerna ligger över snittet i länet på alla punkter som handlar om alkohol, tobak och narkotika, utom den som gäller om de har provat lustgas. Bland killarna i 7:an minskar användningen på alla punkter.
Var tredje, 35 procent av tjejerna säger att de vet eller tror att de vet hur de får tag på narkotika. Bland killarna är siffran en av tio.
Cecilia Engstrand, rektor på Tomtaklintskolan, tycker att rapporten är oroande och önskar att föräldrarna i Trosa vore mer engagerade. Inget intresse för nattvandring och intresset för de föräldrakaféer som arrangeras är mycket dåligt.
– Tyvärr, nästan pinsamt dåligt. Jättesynd för där är alla på plats, skolan, polisen, fältarna och fritidsgårdarna och delar med sig av många handfasta råd till föräldrarna, säger hon.
Det andra som sticker ut i rapporten är hälsan, både fysiskt och psykiskt, som är på nedåtgående bland tjejerna i 7:an. De uppger bland annat att de mår sämre, färre känner sig glada varje dag, de är mer stillasittande på helger och kvällar och sover mindre. Det är vanligare med stress, oro, huvudvärk och värk nu än för tre år sedan.
– Ett skrämmande resultat. Att vi fortfarande, 2023, inte kommit längre, kommenterar Annelie Bradley, som är chef för Trosas fritidsgårdar och dagligen möter ungdomar i sitt arbete.
Hon upplever att unga tjejer är väldigt utsatta. De har många gånger hög press på sig att lyckas i skolan, samtidigt som de kan få utstå sexuella trakasserier.
– Det är fortfarande vanligt att tjejerna får ta emot dickpics eller pressas på att skicka nakenbilder på sig själva. Bara det kan ge ett ångestpåslag som heter duga. Jag ser en röd linje genom allt detta. Om man inte mår bra är det lätt att ta till alkohol eller narkotika för att må bättre. Det dövar.
Hon hör ungdomarna prata om hemmafester och hur de får tag på alkohol antingen hemifrån, genom äldre syskon eller så tar de tåget till langare i Nyköping eller Södertälje och handlar.
– Alla ungdomar testar alkohol, men 13-åringar ska inte dricka så mycket som en del gör nu.
Enligt rapporten röker nu nästan en av fem tjejer i 7:an e-cigaretter dagligen eller ibland. För tre år sedan var det bara två procent som svarade ja på den frågan.
– De yngre vaggas in i tron att de inte är lika farliga som vanliga cigaretter, och visst kan man undra hur föräldrarna kan tillåta det, säger Annelie Bradley.
Efter rapporten 2020 inrättades på politikernas begäran en särskild grupp som skulle jobba med de problemområden som fanns. Ett resultat är att både Tomtaklint- och Hedebyskolan är mobilfria från höstterminens början.
– Vi har valt frågor som sticker ut och behöver gräva djupare i de frågor vi ser nu, säger Marita Encke-Dahlin, kvalitetschef och med i gruppen.
Michael Swedberg (M), ordförande i humanistiska nämnden är oroad.
– Det här måste vi ta tag i. Det krävs förstås en gedigen analys, som pågår just nu. Vi måste också komma ihåg att när det handlar om små tal kan man inte alltid komma med procenttal. Det kan ge en förvrängd bild.