Julklapparna är utdelade sedan länge och dansen kring granen är till ända. Nu är det istället Tjugondag Knut som närmar sig och julhögtiden är då enligt traditionen över. Det är dags att slänga ut och återvinna din julgran.
– De flesta börjar slänga sina julgranar någon gång efter nyår och vi har en ruta vid återvinningsstationerna där invånare kan ställa sina julgranar. Vi transporterar sen bort dem därifrån vid olika tillfällen, säger Fredrik Östergren, gatu- och parkingenjör på tekniska kontoret.
Tidigare år har julgranarna som kommunen hämtat vid återvinningsstationernas insamlingsplats gått till energiåtervinning hos värmeverket. Mängderna julgranar som lämnas vid återvinningsstationerna under den period i januari som Trosa kommun tar hand om dem brukar vara hanterbara, berättar Östergren, och innebär inga problem.
– Det har varit så här något år och det är numera lite halvt inövat att vi erbjuder den här återvinningsservicen till våra invånare, säger Östergren.
På Korslöt återvinningscentral går det också bra att lämna sin julgran. Redan dagen innan nyårsafton, berättar personal på plats, att de fått in den första julgranen för återvinning.
En vanlig svensk gran är ett miljösmart val jämfört med en plastgran, enligt Johanna Sandahl som är riksordförande hos Naturskyddsföreningen, eftersom att en vanlig gran ofta transporteras från en skog så nära försäljningsstället som möjligt och att den när julhögtiden är över går att flisa och elda upp i ett värmeverk.
– Till skillnad från den vanliga rödgranen som kan växa i princip runt knuten transporteras plastgranen ofta från andra sidan jorden. Produktionens, transportens och kemikalieanvändningens miljö- och hälsoeffekter är större för en plastgran än en vanlig gran, även om du använder den i många år, säger Johanna Sandahl.
Hon ser helst att man återvinner en gran genom att den eldas upp och blir till värme i ett värmeverk. Men man får gärna samåka vid transporten av granen.
– Om var och en tar bilen för att lämna granen riskerar miljövinsten att bli obefintlig. Se till att samordna med grannarna. Annars kan det vara bättre att dela upp granen i mindre bitar och lägga den i komposten.