Lättare att ordna jobb än lönekonto åt flyktingar

Johan Isoz från Trosa kontaktade banken för att ordna ett lönekonto åt en ukrainsk flyktingfamilj som han hjälper. Det visade sig vara svårare än han trott.

När Johan Isoz från Trosa kontaktade banken för att ordna ett lönekonto åt en ukrainska flyktingfamilj visade det sig vara svårare än han trott.

När Johan Isoz från Trosa kontaktade banken för att ordna ett lönekonto åt en ukrainska flyktingfamilj visade det sig vara svårare än han trott.

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-03-28 04:33

Via en vän med föräldrar från Ungern kom Johan Isoz och hans fru Nina i kontakt med två av de första flyktingarna som tog sig till Sverige efter krigsutbrottet i Ukraina, en mor och en dotter.

– De bodde hos oss i tre veckor medan vi ordnade en lägenhet åt dem i Vagnhärad och hjälpte dem att söka asyl, säger Johan Isoz.

Paret hittade även arbete åt mamman men när Johan Isoz kontaktade banken för att ordna ett lönekonto var svaret att flyktingar från Ukraina är säkerhetsklassade och behöver hanteras via en särskild kommitté.

– Det kändes lite märkligt, som att processen inte riktigt har hängt med. Om vi ska ta emot 200 000 flyktingar från Ukraina verkar det inte hanterbart.

Efter ett par dagar återkom banken till Johan Isoz och berättade att direktiven skulle anpassas.

– De kunde inte berätta några detaljer med det framkom att nya rutiner behövde komma till, säger han. 

undefined
"Jag har varit i kontakt med en av bankerna och upptäckte att processen inte har hängt med riktigt", säger Johan Isoz från Trosa.

Ukrainska flyktingar som vistas i Sverige med stöd av EU:s massflyktsdirektiv har rätt till konto med grundläggande betalningstjänster. Något den Europeiska bankmyndigheten påminde berörda myndigheter efter att direktivet aktiverats.

Amanda Billner, presskommunikatör på Swedbank, berättar att banken sedan dess förberett sig för att kunna erbjuda Ukrainaflyktingar banktjänster.

– Vi kan ta emot kunder som är registrerade hos Migrationsverket och Skatteverket. De kommer att mötas enligt befintliga rutiner kring kundkännedom och id-kontroll och kommer att erbjudas konto, kort och grundläggande betalningstjänster.

Men penningtvättslagens krav på identifiering och kundkännedom gör inga undantag för Ukrainska flyktingar varför banken kräver flera olika dokument för att öppna konto.

– Dels behöver man ha med sig sitt uppehållstillståndskort och sitt samordningsnummer, dels kunna visa giltig legitimation, pass eller nationellt id-kort, säger Amanda Billner.

För bankerna gäller det att balansera kravet att tillhandahålla konton med grundläggande betaltjänster mot penningtvättslagens krav på kundkännedom och riskhantering.

undefined
Amanda Billner, presskommunikatör på Swedbank berättar att banken förberett sig för att kunna erbjuda flyktingar från Ukraina banktjänster.

– Det är en avvägning som varje enskild bank behöver hantera för varje enskild kund, säger Sara Ekstrand, senior jurist på Svenska bankföreningen, som berättar att branschorganisationen har tät kontakt med Migrationsverket, Skatteverket, Försäkringskassan och Finansinspektionen i flyktingfrågan.

– Bankerna gör ett jättejobb för att lösa det här på bästa sätt. Men de kan inte bryta mot lagen.

Enligt Sara Ekstrand, finns det full förståelse för de personer som kommer med stora kontantsummor eller inte hunnit skaffat pass. 

– Samtidigt är det alltid möjligt att personer utnyttjar flyktingsituationen för penningtvätt och finansiering av terrorism. Man har sett att det förkommer och Europeiska polisbyrån har varnat för det.

De som lämnat Ukraina bör därför registrera sig hos Migrationsverket och personer som omfattas av massflyktingsdirektivet behöver ett uppehållstillståndskort. Det största problemet för bankerna att hantera är personer som saknar id-handlingar.

– Det kommer också många människor med stora mängder kontanter som de inte kan redogöra för. Det är en helt annan situation än vid en planerad flytt där människor har kunnat efterforska vad som behövs i det nya landet. Man har inte kunnat ta med sig allt man behöver på ett strukturerat sätt.

undefined
Sara Ekstrand, senior jurist på Svenska bankföreningen, berättar att branschorganisationen har tät kontakt med berörda myndigheter om flyktingsituationen.

Eftersom Ukraina är ett land med ganska hög korruption är det heller inte otroligt att det betraktats som ett högriskland av många banker redan innan kriget.

– Då finns det krav enligt penningtvättsregelverket att hantera den risken. Vilket kan innebära att man måste lyfta beslutet till beslutsfattare på en högre nivå inom banken. Det kan såklart ta längre tid än om den enskilde banktjänstemannen fattar beslutet.

Det kan även betraktas som en riskfaktor i sig att komma från Ukraina.

– Det är möjligt men det är en individuell avvägning som görs för varje enskild person.

Kriget kan också försvåra möjligheten för banken att göra de kontroller som lagstiftningen kräver.

– Eftersom infrastrukturen i Ukraina antagligen inte finns kvar kan det vara svårare att hämta in uppgifter och göra kontroller ur register.

I många fall lyckas bankerna identifiera personer utan id-handlingar. I vissa fall går det inte.

– Då blir det svårt att ta emot lön eftersom de flesta arbetsgivare inte vill betala ut den kontant. Men bidrag kan man få på ett förbetalt kort, säger Sara Ekstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!