– Krogarna måste vara de mest kontrollerade platserna på jordklotet just nu, men det är det enda stället man inte öppnar upp, säger Jimmy Nygren på Två Små Svin i Trosa.
Han är en av två ägare som tog över det gamla gästgiveriet på Ågården i oktober förra året. Deras första tid i Trosa har gått bra, även om de känt av pandemirestriktionerna i allra högsta grad.
– Det är surt, men jag orkar inte vara ute och banka kastruller över det, det spelar liksom ingen roll vad man gör, oavsett hur många man är som går ihop, säger han.
Den 22 april meddelade regeringen att de rådande restriktionerna förlängs till den 17 maj, men om det blir några lättnader inom krogbranschen räknar inte krögarna med:
– Jag förväntar mig ingenting faktiskt. Men jag skulle bli oerhört glad om det meddelades att stängningstiden ändras till kl 22, och att antalet besökare per sällskap utökas till åtta personer. Men det är ingenting som tyder på det, säger han.
Henrik Karlsson driver Fina Fisken i Trosa sedan flera år tillbaka och han riktar hård kritik mot politikerna och folkhälsomyndigheterna när det gäller kommunikationen till krögarna:
– Det finns ingen, helt enkelt. Det finns ingen logik i att vi som bransch blir behandlade så olika jämfört med andra branscher. Kolla bara antalet besökare i köpcentrum och matbutiker. Krogbranschen som kollektiv har blivit straffat. Jag hoppas att regelverket ska bli mer anpassat utefter verkligheten och att restriktionerna gradvis lättas, säger han.
Fina Fisken har klarat sig bra under pandemin trots allt, och Henrik Karlsson är tacksam för lojala kunder:
– Vi är lyckligt lottade som finns i Trosa och har en stor mängd lojala gäster som jobbar lokalt och stöttar oss med luncher och liknande. Men vi sitter som på nålar och väntar på besked framöver.
På Bomans Hotell känner man också av suget inför sommaren. Där delas ändå frustrationen med en känsla av lugn:
– Vi har högt tryck redan och vi öppnar upp en dag extra nästa vecka. I övrigt kan man inte planera något, vilket är frustrerande. Men samtidigt har jag kommit in i ett lunk nu och tänker att vi bara kan jobba på med det vi har. Vi behöver inte hitta på massa saker för att locka folk, för det går inte och det har ett värde det också. Men jag skulle verkligen önska att få ha öppet till klockan 22 igen, säger Kristin Boman.