Tidigare i höstas presenterade regionen sin undersökning, där ungdomar i årskurs sju, nio och på gymnasiet svarat på frågor om sina levnadsvanor. Ungdomarna i Trosa stack ut på flera punkter, bland annat uppgav 32 procent av alla flickor i årskurs sju att de vet hur de ska få tag i narkotika, något tidningen rapporterat om.
Lena Isoz, kultur- och fritidsnämndens ordförande, menar att det finns flera anledningar till att Trosa sticker ut på frågorna om knark i undersökningen. En av anledningarna är att det finns drogliberala strömningar i hela samhället. Men också att ungdomarna i Trosa är väldigt mobila och rör sig ända ner till Norrköping i söder och upp till Stockholm i norr.
–Vi har närheten till Södertälje, Stockholm och Nyköping, våra ungdomar är väldigt mobila, de rör sig över stora ytor. Vi har samverkansträffar och vi måste göra det ännu mer men vi måste få hjälp av polisen. De som säljer måste åka dit mer. Men det är ett stort arbete, säger Lena Isoz.
I Gnesta svarade sju procent av flickorna i årskurs sju att de kände någon som de kunde köpa knark av. I en intervju med SN har fritidsgårdschefen Anneli Bradley och hennes kollega Malin Eriksson sagt att de tror att det beror på den socioekonomiska statusen, att Trosaungdomar har mer pengar.
Men Lena Isoz vill dock inte uttala sig om vad skillnaderna kan tänkas bero på.
– Jag törs inte uttala mig om skillnaderna, du får prata med socialchefen eller fritidsgårdschefen om det, säger hon.
Något som kulturnämndens ordförande också reagerade på när hon såg siffrorna var andelen tjejer i årskurs nio och sju som svarade att de blivit utsatta sexuellt på sociala medier. Framförallt är det på video- och bilddelningsapplikationen Snapchat som tjejer exempelvis får oönskade sexuella bilder. Där finns det en hel del arbete att göra, menar nämndordföranden. Inte bara mot ungdomarna själva utan det är även ett arbete mot föräldrar att informera och förklara för dem vad som faktiskt händer på sociala medier.
– Det vi kanske inte sett tidigare var det sociala medier. För att vi ska komma tillrätta med det här är det viktigt att vi samverkar med skolan, vi måste också medvetandegöra för killar att man inte skickar den här typen av bilder exempelvis. Vi måste också informera föräldrar om den här världen också, säger hon.