Linda får hela Sverige att baka

Från ett hus ute på Öbolandet drivs Sveriges största bakblogg. Linda Andersson är bakinfluencern med flera hundra tusen som följer hennes recept.

Sedan 2013 har Linda Andersson bloggat först för tidningen Hembakat därefter i egen regi.

Sedan 2013 har Linda Andersson bloggat först för tidningen Hembakat därefter i egen regi.

Foto: Andreas Ekström

Trosa2021-02-28 11:32

– VI har också hus i Huddinge där vi bor egentligen. Men vi är här i Trosa så mycket vi kan och någon gång i framtiden ska vi flytta hit, är tanken. Men det är lite svårt nu när barnen går i skolan, säger Linda Andersson.

För lite mer än sju år sedan startade Linda Andersson sin blogg, då i samarbete med tidningen Hembakat där hon också var anställd. Bloggen växte, antalet följare på Facebook likaså, och efter ett par år tog hon steget och lämnade redaktionen för att driva bloggen på heltid. 

– Jag jobbade som reporter och redaktör på tidningen Hembakat och 2013 fick vi uppdrag att bli mer digitala. Mitt förslag var då att vi skulle starta en bakblogg och det blev Lindas bakskola, som tidigare varit ett uppslag i tidningen.

Redan på mellanstadiet började Linda Andersson att baka. På den tiden var det inte lika mycket bröd som det är i dag. Då var det framförallt chokladbollar och toscakakor. Sedan dess har bakningen följt henne genom hela livet fram tills dess att bakningen blev hennes yrke på heltid först på tidningen Hembakat och därefter som bloggare.  

– Jag minns att jag och kompisar bakade chokladbollar och så åt vi smeten direkt från bunken. När jag var kring 20 och nyss hade flyttat hemifrån började jag baka bröd ordentligt.

Hur är det att vara Sveriges största bakbloggare?

– Jag vet inte hur det är faktiskt. Det är inget som jag tänker på utan det har bara blivit så. För mig är bakningen ett jobb och det är jättekul, säger hon. 

Vad är det som är roligt med bakning?

– Det är ganska tråkiga ingredienser, mjöl, jäst och vatten. Men tillsammans blir det något levande och det är otroligt kreativt. Har man en deg på jäsning så lever den. Man kan gå iväg en stund och när man kommer tillbaka är den mycket större. Jag gillar att det är levande, säger den populära bakinfluencern.

Enligt Linda Andersson är hemligheten bakom bloggens storlek att hon håller allting väldigt enkelt och tydligt. Det är inga avancerade recept utan tanken är att alla ska kunna baka bröden och bakverken. Något som hon själv gärna bakar är baguetter.

– Många vill nog läsa min blogg och mina recept för att jag är väldigt rak och tydlig. Det är väldigt enkelt att följa mina recept och ingredienslistan är tydlig. Det tror jag har varit nyckeln för mig att få många läsare, säger Linda Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!