I förra veckan genomgick alla lokalvårdare i Trosa kommun en femdagars utbildning för att fördjupa sina yrkeskunskaper. På torsdag i nästa vecka skriver de utbildningens slutprov och blir vid ett godkänt reslutat certifierade enligt PRYL, projekt, yrkesbevis, lokalvårdare.
– Visst känns det lite nervöst, men vi har haft kanonlärare och lärt oss mycket nytt. Det man inte visste innan vet man nu, säger Annika Jonsson som är lokalvårdare på Vitalisskolan.
Hennes kollega Marie Larsson håller med.
– Många tror att de vet precis hur man städar och ifrågasätter om vi exempelvis inte använder för lite vatten när vi moppar golven, nu kan vi bevisa att vi vet vad vi gör, säger hon.
Utbildningen innehöll tolv olika kunskapsområden, bland annat materialkunskap, arbetsmiljö och arbetsplanering, städningens påverkan på yttre och inre miljö och servicekunskap. Men mest nytta tycker deltagarna att ergonomiutbildningen gjorde.
– Vi går ju inte bara runt och jobbat med sopborste och skyffel längre, det är med maskiner och mer att tänka på. Vi har fått mycket bra tips och råd om hur vi ska ställa in våra hjälpmedel, som att inte ha för långt skaft på moppen, säger Marie.
Förhoppningen från kommunens sida är att en certifiering, vilket innebär att man har blivit kontrollerad och godkänd av en tredje part, ska öka yrkesstoltheten inom lokalvårdarkåren.
– Målet med utbildningen är att alla medarbetare på enheten ska få möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll, vilket vi ser som en självklarhet. Det leder inte bara till en ökad yrkesstolthet utan också till ett förbättrat resultat, vilket våra kunder kommer att märka, säger Kerstin Tibbling, kost- och städchef i Trosa kommun.
Hon får medhåll av Larsson och Jonsson.
– Många gömmer sig och tycker att "jag städar ju bara", men vi är jätteviktiga. Den här utbildningen har verkligen ger oss inspiration och jag tycker faktiskt att jag har ett roligt jobb, säger Jonsson.
Certifieringsutbildningen har finansierats inom ramarna för den ordinarie budgeten till kost- och städchefens stora glädje.
– Jag är jätteglad att vi kunnat göra denna satsning på våra duktiga lokalvårdare, det har möjliggjorts genom att vi konsekvent jobbat med friskvård, minskning av sjukfrånvaro och bättre användande av våra resurser, säger hon.