Lövstas kollaps kan kosta 60 miljoner

All personal på ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad ska omplaceras eller sägas upp. Institutionen kommer att hållas stängd åtminstone året ut. Fackets konsulter beräknar kostnaderna för stängningen till 60 miljoner kronor.

Mellan 20 och 30 av de 80 tillsvidareanställda neräknas bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Resten får andra jobb inom Sis eller säger upp sig själva.

Mellan 20 och 30 av de 80 tillsvidareanställda neräknas bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Resten får andra jobb inom Sis eller säger upp sig själva.

Foto: K-G Z Fougstedt

Trosa2019-06-27 09:01

Ledningen bedömer att mellan 20 och 30 av de Lövstaanställda kommer att sägas upp. Uppemot 25 kan få jobb i andra verksamheter inom Sis och enligt kalkylen kommer lika många att säga upp sig själva.

Förhandlingarna mellan ledning och fack avslutades i oenighet. Facken anser att det är ansvarslöst att inte öppna Lövsta under 2019.

De arbetstagarkonsulter som på fackens uppdrag utrett stängningen skriver i en rapport att ledningens beslut att stänga Lövsta är både drastiskt och dyrt. Enligt konsulternas beräkningar kan de operativa kostnaderna bli hela 60 miljoner kronor, bara för 2019. En eventuell nedläggning kommer att kosta upp till 24 miljoner i lokalhyra eftersom avtalet med hyresvärden kan sägas upp tidigast sista december 2034.

Ett 80-tal fast anställda och många vikarier berördes då ungdomshemmet panikstängdes i mars i år. Ungdomarna flyttades till andra institutioner. Lövsta hade då under flera år haft stora interna problem som bland annat föranledde stark kritik från IVO. Behandlingsassistenter och chefer slutade på löpande band och det var svårt att rekrytera ny personal. Problemen gav svarta rubriker i SN och andra lokalmedier. Droppen som tycks ha utlöst den snabba stängningen var uppgiften att en flicka blivit våldtagen av en personal och att en anställd ska ha blivit misshandlad av en intagen ungdom.

Konsulterna har intervjuat chefer vid Sis huvudkontor, institutionschefer, föreståndare och behandlingsassistenter på Lövsta och granskat skriftliga underlag för bland annat ekonomi, inriktning och sjuktal. Sedan hösten 2016 har en handfull institutionschefer passerat och samtliga avdelningsföreståndare har bytts ut åtminstone en gång. I intervjuerna säger några före detta chefer att det fanns brister i personalens bemötande av ungdomar och dålig tillit mellan fack och ledning. Personalen som jobbar direkt med ungdomarna lyfter att arbetsmiljön blivit allt sämre och att folk därför har slutat. Utredningen pekar på en utbredd tystnadskultur och stora brister i ledarskapet.

Facken är kritiska till uppgiften att rekryteringssvårigheter ligger till grund för stängningen och påpekar i en protokollsnot att stängningen är ett stort misslyckande för myndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om