Luciatåg med epatraktor för Trosas motorburna ungdomar

Klockan 18.00 på tisdagen samlas Trosas ungdomar för ett motorburet luciatåg mellan kommunens fritidsgårdar.

Under den senaste veckan har Emilio Söderlund, Adrian Larsson och Emilio Söderlund arbetat med förberedelserna inför tisdagens luciakaravan.

Under den senaste veckan har Emilio Söderlund, Adrian Larsson och Emilio Söderlund arbetat med förberedelserna inför tisdagens luciakaravan.

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-12-13 06:33

– Vi kommer att spela ganska hög julmusik. Sedan blir det tävling om vem som har bäst ljud och bäst pyntad bil, säger Adrian Larsson som går i 9:an på Tomtaklintskolan och ska delta i kommunens första motorburna luciatåg. 

På tisdag klockan 18 åker karavanen med 10–15 luciasmyckade fordon mellan fritidsgårdarna i Trosa och Vagnhärad.

– Jag tror det är tufft att vara motorburen ungdom idag. De får ta väldigt mycket onödig skit, säger Malin Eriksson, teamledare på Fritidsgårdarna i Trosa kommun.

Enligt henne är tanken med initiativet att lyfta upp kommunens ”epa-ungdomar” i ett positivt sammanhang.

– Vi har nästan 91 registrerade epa-traktorer i Trosa kommun. De flesta körs av skötsamma ungdomar. Sedan finns det som alltid ett fåtal som förstör för alla andra, säger hon.

undefined
"Vår bild är att fler ungdomar borda få epa-traktor. Då håller de sig nyktra", säger Malin Eriksson, teamledare på Fritidsgårdarna i Trosa kommun som står bakom det motorburna luciatåget. "Men alltid retar det någon" fortsätter hon.

Elise Wickström, som också går i 9:an, berättar att det riktas mycket kritik mot epatraktorer, från kommuninvånare på internetforum som Facebookgruppen Forum 0156.

– Det kan vara att bilarna är för högljudda och att vi kör för sakta. Men vi har 30 som maxgräns och kan inte rå för att vi åker långsamt. 

undefined
Adrian Larsson och Elise Wickström berättar att de får mycket kritik från äldre trafikanter på vägarna: "Det är många som ska anmärka på minsta grej bara för att man kör epa-traktor", säger Elise Wickström.

– Man försöker köra så bra som det går. Man ligger i låg fart och håller sig till höger, säger Adrian Larsson.

För Emilio Söderlund som bor i Ytterjärna är epa-traktorn det sätt han tar sig till skolan.

– Det händer ofta att folk blir irriterade, folk tutar och ibland pekar de finger. Men man kan inte göra mycket annat än att lägga sig vid vägkanten och åka in mot sidan, säger han. 

undefined
Adrian Larsson och Emilio Söderlund kommer delta i luciatåget längs väg 218 under tisdagskvällen. För att säkerställa trafiksäkerheten uppmanar kommunen övriga trafikanter att välja andra resvägar mellan 18:00 och 19:00.

På helgerna använder ungdomarna fordonen för att kunna umgås med varandra. 

– Vi brukar åka från plats till plats och snacka. Vissa har mopeder, andra är gående. Men det är mest eporna som får kritik, säger Adrian Larsson.

Malin Eriksson påpekar att det inte är lika illa för de som kör mopedbilar:

– Fast de går i 45 kilometer i timmen och man egentligen sitter säkrare i en bil.

Under sommaren har klagomål om stök i hamnen kopplats samman med kommunens epa-ungdomar. Vilket bland annat diskuterats på kommunens föräldrakaféer.

Men enligt Malin Eriksson handlar problemet mest om att det blir många fordon och ungdomar på samma plats. 

– Det är inte den här gruppen som står för drogproblemet som finns i kommunen. Det är klart att det stör om det står fem–sex epor på samma plats och alla slår på sitt ljud. De drar nog också till sig äldre ungdomar som dricker alkohol, men jag vill inte lägga det på de här ungdomarna, säger hon.

undefined
Luciatåget avgår 18:00 från fritidsgården IRL intill Tomtaklintskolan och går sedan mot Ungdomens hus i Vagnhärad via Trosaportsrondellen och väg 218.
Karta: Tomtaklintskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!