Inför nästa mandatperiod ska nämnderna utökas och ersättningarna höjas. Det framgår i det förslaget från den politiska majoriteten som behandlades under onsdagens kommunstyrelse.
Miljönämnden och kultur- och fritidsnämnden utökas med två ledamöter och lika många ersättare vardera.
– För att alla partier ska beredas plats utökar vi de nämnder som tidigare haft sju ledamöter med två till. Där skulle vi annars fått lotta mandaten mellan partierna, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Portnoff som berättar att Humanistiska nämnden samtidigt utökas från nio till elva ledamöter.
– Det är eftersom vi kommit fram till att individ- och familjeutskottet tidigare varit för litet. Jag skulle säga att det här är små justeringar som gör att alla partier får insyn i nämnder och styrelser, säger han.
Efter en genomgång av arvodes- och ersättningsreglementet föreslår majoriteten även justerade ersättningsnivåer för vissa förtroendevalda.
Inför förra mandatperioden fick de politiska gruppledare som tidigare varit oavlönade en ersättning på 10 procent av riksdagsarvodet. Den siffran, som för närvarande motsvarar 85 800 kronor om året, ska nu höjas med 42 900 kronor – till 128 700 kronor om året.
– Man kan alltid orda om beskrivningen men jag tycker det är en liten justering som rimmar bättre med det arbete man faktiskt gör, säger Daniel Portnoff.
Enligt honom ska de höjda arvodena sammantaget kosta kommunen en knapp miljon om året.
– Vi har redan tagit höjd för den ökningen i budgeten som lades i våras.
Enligt förslaget behåller kommunstyrelsens ordförande den nuvarande ersättningen, 120 procent av riksdagsarvodet, vilket ger drygt en miljon om året.
Inför förra mandatperioden finansierades gruppledarnas nya arvoden genom en sänkning av oppositionsrådets lön, som efter protester från oppositionen landade på 70 procent av riksdagsarvodet.
– Men från majoritetens sida kunde vi konstatera att det inte blev bra. Under pandemin lärde vi oss vikten av att ha ett oppositionsråd som är tillgängligt på heltid. Därför justerade vi upp ersättningen redan under förra mandatperioden, säger Daniel Portnoff.
Inför nästa mandatperiod får Magnus Johanson behålla den nuvarande ersättningen på 95 procent av riksdagsarvodet, motsvarande 815 100 kronor om året. Vilket är för mycket enligt honom själv.
– Vi har landat på att 90 procent är en bra nivå för oppositionsrådet, säger Magnus Johansson som även vill sänka Daniel Portnoff ersättning till 100 procent av riksdagsarvodet.
– Sammanräknat vill Socialdemokraterna att ingen förtroendevald ska kunna få mer än 100 procent i fast arvode av Trosa kommun.
Även om Magnus Johansson räknar med att spara nära en halv miljon på de fasta arvodena är förslaget främst en principfråga.
– Om inte annat är det en viktig signal i dessa tider, om man jämför andra kommuner norr om Stockholm.
Vänsterpartiet har sedan länge velat se genomgående sänkning av alla ersättningar i kommunen.
– Jag är själv viceordförande i eko-utskottet, men har inget ansvar eller inflytande. Det finns heller ingen tydlig arbetsbeskrivning på vad vi ska göra. Att ha de här arvodesummorna känns då inte relevant, säger Gitte Jutvik-Guterstam (V) som blir ny gruppledare för Vänsterpartiet efter företrädaren Tommy Fogelberg.
– Det är synd att man slutar nu när det blir höjda arvoden, men det var relevant att de infördes 2018, säger Tommy Fogelberg.