"Man får förtroende direkt"

Även i år var söktrycket hårt på kommunens sommarjobbsplatser, där flera blev utan jobb. Men Calle Hjelm och Rasmus Flak lyckades knipa två av platserna – och stortrivs.

Foto:

TROSA2014-07-08 06:34

Förmiddagssolen ligger på och värmer flanörerna längsmed Trosaån. Calle Hjelm och Rasmus Flak är i full flärd med att snygga till Stockholmslyktorna vid ån. Med sandpapper och sprayburk tar de bort rester av fula klistermärken och lägger på ny färg.

De har båda två veckors sommarjobb vid Trosa kommuns vaktmästeri. Och båda stortrivs med jobbet.

– Personalen är sköna och trevliga människor, de är lätta att prata med. De har lyssnat på oss och låter oss få förtroende. Det känns som ett riktigt jobb, säger Calle Hjelm.

Både Calle och Rasmus Flak ser veckorna på vaktmästeriet som en viktig erfarenhet inför arbetslivet efter gymnasiet.

– När man går ut skolan tar man det jobb man får. Skulle jag bli vikarie här skulle jag bli fett glad, säger Calle.

Även i år var sommarjobben populära. Närmare 180 ungdomar sökte 80 jobb som kommunen erbjöd, något färre sökande än förra året.

– Men flera vi ringt upp har tackat nej för att de fått jobb på Ica Trossen eller andra ställen. Trosa är en väldigt turistslukande stad, det behövs många inom servicenäringen, säger Christina Forsander, chef för arbetsmarknadsenheten.

Den privata sektorn genererar fortfarande klart fler jobb än kommunen: med Camfil, caféerna, hotellen och restaurangerna ordnas uppemot 250 sommarjobb, enligt kommunens näringslivschef Jonas Ivervall.

– Sen vet vi av erfarenhet att många får sommarjobb via föräldrarna, och kanske jobbar på föräldrarnas företag.

I våras sköt kommunstyrelsen till 150 000 kronor för att säkra sommarjobbsplatserna. Socialdemokraterna vill gå längre och införa sommarjobbsgaranti för blivande 16-åringar enligt Nynäshamnsmodellen. Det bekostas genom att sänka politikerarvodena med 35 procent mot ett riksdagsmannaarvode, något alliansen är skeptiska till.

Röster höjs också för att fördjupa jobbsamarbetet mellan kommunen och det lokala näringslivet. Men Jonas Ivervall kan inte ge några besked:

– Vi kan se andra kommuner som Nynäshamn, där man löser det genom fler ferieplatser internt eller med delfinansiering från näringslivet. Men det är en politiskt driven fråga.

En ökad satsning på sommarjobb för unga i kommunen välkomnas av Rasmus och Calle.

– Ja, absolut. Jag tror att det går att fixa fram åtminstone 100 platser, säger Rasmus Flak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om