Förbifartens utredningslunta är rejäl, med kulturarvsanalys, miljöbelastning och trafikprognoser. Men flera remissinstanser menar att det saknas viktiga delar i utredningen för att kunna ta ställning till vilken vägdragning som är mest lämplig – eller om projektet alls bör bli av.
Länsstyrelsen Sörmland saknar bland annat tydliga skisser för hur de fyra alternativen påverkar landskapsbilden.
– I dag finns det några mer allmänt hållna bilder av hur vägar byggs. Det är lite svårt att se vad det innebär i just det här området. Har vi inte något gestaltat blir det svårare att bedöma, säger Rune van den Brink, infrastrukturhandläggare på länsstyrelsen.
I det mest diskuterade alternativet, Syd, drar vägen mot villabebyggelsen i Västra Fän och nedanför Hunga strövområde. En majoritet av de som lämnat in synpunkter ser den södra korridoren som det mest rimliga alternativet. Något som går stick i stäv med kommunledningens hållning där de två centrala korridorerna lyfts fram.
För att få ner trafikbullret vid västra Fän krävs bulleråtgärder, skriver länsstyrelsen. De efterlyser en noggrannare bedömning över olika bullerinsatser.
– Vissa barriärer kan göra det svårare att få tillgång till skogen från Västra Fän. Vi vill veta vilken typ av åtgärder det kan det handla om, säger van den Brink.
Ulrica Eriksson, projektledare på Trafikverket, säger att de kontaktat länsstyrelsen och förklarat att de begär för mycket i det här skedet.
– De hade nog förväntat sig lite mycket nu. Man tar inte fram profilskisser i det här tidiga skedet, det gör man när man börjar jobba med vägplanen.
Vid LRF Sörmland är man orolig över att vägbygget inte tar hänsyn till hur åkermarker splittras och menar att man inte någonstans presenterar ett förslag på hur trafiken avlastas i Trosa utan att åkermark går förlorad. Ulrica Eriksson håller inte helt med:
– Vi har gjort åtgärder efter samråd med markägare i området, bland annat breddat vår korridor på östra sidan för att göra så lite anspråk som möjligt och för att inte dela marken. Vi kommer senare titta mer på vad som är den bästa väglinjen.
En vägplan tas fram först när man valt ett av de fyra alternativen. Innan det blir av ska materialet justeras – en del faktafel fanns i kulturarvsanalysen – och synpunkterna vävas in i en samrådsredogörelse. Först då tar länsstyrelsen och Trosa kommun ställning.