– Boken skulle egentligen heta bröstvänner, det var det vi kallade oss efter ett tag, säger Maria Arman.
Hon är kanske mest känd för sitt fritidspolitiska engagemang som gruppledare för Miljöpartiet i Trosa. Men som docent i vårdvetenskap arbetar hon till vardags som lektor och forskare på Karolinska institutet.
– Boken som nu har fått nytt liv började när jag forskade kring patienter på Vidarklinikens cancerrehabilitering.
Det gjorde att flera personer i utkanten av Maria Armans bekantskapskrets hörde av sig efter att de fått en bröstcancerdiagnos.
– Det slutade med att vi bestämde oss för att träffas en gång i månaden så att kvinnorna skulle kunna dela varandras berättelser. Jag märkte att min vårdvetenskapliga och kliniska erfarenhet kunde öppna berättandet på ett fruktbart sätt.
Upplägget blev så lyckat och kvinnornas berättelser var så starka att de till slut bestämde sig för att samla dem i en bok.
– Mot slutet av behandlingscykeln träffades vi fortfarande en gång i månaden. Men nu hade kvinnorna med sig texter till olika kapitel som vi läste upp för varandra.
Under 2008 gavs berättelserna ut av ICA bokförlag under titeln "Bröstcancer – liv och existens" och tidigare i år gavs den ut på nytt. Den här gången via egenutgivning.
– Vi fick förfrågningar från flera personer om vart man kunde köpa boken. På det här sättet finns den att få tag på via nätbokhandeln, bokhandel och bibliotek, säger Maria Arman.
Åse Frank minns det som fantastiskt att få dela och bearbeta sina upplevelser tillsammans med andra. Samtidigt som hon betonar att upplevelsen av att få cancer är högst individuell.
– Vi tre tog det väldigt olika, men det gör lyssnandet och delandet än mer värdefullt. Och perspektivet som Maria kunde ge utifrån sina erfarenheter som forskare gjorde det lättare att förhålla sig till allt som hände.
I den nya utgåvan finns även nyskrivna kapitel där läsaren får möta kvinnorna 15 år senare. Åse Frank och Anna Gran är friska sedan länge och lever sina liv. Bokens fjärde författare, Eva Rundqvist, finns inte med oss längre.
– Hon somnade in kort efter att boken kom ut, men var väldigt engagerad i projektet, säger Maria Arman som minns hur Eva Rundqvist sålde exemplar av böcker från sjukhussängen.
– Hon finns med oss i den här nya utgivningen ändå. Hon var med i hela processen och jag känner mig väldigt tacksam och glad att ha fått lära känna henne, säger Åse Frank.