Matmakarna är redo att laga mer hållbar mat

Under tisdagen var det dags för de första deltagarna i kursen Diet for a green planet, bli en förändringsledare i storkök, att ta examen på Stensund. Och det var ett laddat gäng som såg fram emot att förändra sina kök.

2018 år examensklass och de är laddade för att förändra och skapa mer hållbara storkök.

2018 år examensklass och de är laddade för att förändra och skapa mer hållbara storkök.

Foto:

Trosa2018-12-13 13:00

I våras startades den nya utbildningen som är en del av BERAS internationals arbete för att skapa hållbara matsystem i offentliga verksamheter. Drygt ett 20-tal deltagare var anmälda till kursen i våras, där man skulle lära sig att förändra sina egna kök och verksamheter mot ett mer hållbart, ekologiskt och östersjövänligt vis, exempelvis med mindre svinn och mer grönt.

Tolv av deltagarna var på plats för att visa upp sitt examensarbete och diskutera vad de hade lärt sig under kursen.

– Vi har fått se fantastiska examinationer där varje person har anpassat sig efter de förutsättningar som de har på sina arbetsplatser. Det var väldigt kul att se hur väl de lyckats, säger Fredrik Birath, process- och förändringsledare på BERAS.

Inför att kursen skulle starta pratade deltagaren Anna Antonia Svedberg, kock på en högstadieskola i Stockholm.

– Som ung tjej i det här yrket upplever jag att man måste ha väldigt mycket kött på benen för att kunna genomföra förändringar, sa hon då till SN.

Efter att kursen nu är avslutad känner Anna att hon har fått de verktyg som krävs för att förändra sitt arbete som kock.

– Det är bra att man får ett diplom, det ger en tyngd och ett bevis på att man kan det här. Efter den här kursen känner jag att man kan slipa sina argument för att få faktiskt få till en förändring, säger hon.

Examensarbetena hos deltagarna har handlat om allt möjligt men alla har tagit avstamp i hållbar och östersjövänlig mat, att minska påverkan på klimatet. Anna Vikström, kock på Klingstaskolan i Danderyd, strax norr om Stockholm, hon har gjort en plan för att minska matsvinnet.

– Det handlar om allt från menyplanering till att fundera på om vi kan använda hela djuret på något vis. Vi använder andra styckningsdetaljer på djuret så vi slänger mindre, säger Anna Vikström. Min upplevelse är att det har tagits emot väldigt bra från alla håll och kanter. Det ska bli väldigt kul att fortsätta jobba med det här, säger Anna Vikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!