För två år sedan fick fysikprofessorn Kjell Aleklett i Uppsala ett telefonsamtal som i hög grad även skulle komma att påverka konstnären Olle Qvennerstedt i Blacksta by utanför Gnesta.
Uppdraget från holländska bokförlaget Springers representant var att sammanfatta åratal av olje- och miljöforskning i en överskådlig bok, utgiven på både svenska, engelska och spanska.
Olle Qvennerstedt har samarbetat med Kjell Aleklett sedan slutet på 1990-talet och när frågan om han inte kunde tänka sig hoppa på även detta mastodontprojekt dök upp tvekade han inte en sekund. Boken baserar sig på de internationellt sett mycket uppmärksammade resultat kring oljetillgången som Alekletts forskargrupp kommit fram till.
- Jag var nog lite naiv i början. Det har varit väldigt intensivt och i bland undrar jag hur i Hälsingland jag klarat av det. Men jag har lärt mig enormt mycket och det är omöjligt att inte se världen med andra ögon i dag jämfört med när jag började projektet.
Han drar handen genom skägget och visar runt i ateljén hemma i tvåvåningshuset som tidigare var Blacksta bys lanthandel. I dag ryms här både bostad åt Olle och livskamraten och konstnärskollegan Mia Jarnsjö och dessutom varsin rymlig ateljé på den ljusa övervåningen.
Engagemanget för miljöfrågor är lika stort som kreativiteten i ateljén. Olle återkommer flera gånger till tacksamheten över gåvan att faktiskt vara så efterfrågad att han i hela sitt yrkesliv kunna försörja sig på sin konst. En period arbetade han i tecknarstudion i DN-skrapan, som frilansare har han gjort mängder med reklamillustrationer och parallellt med det är han även en välkänd bildkonstnär, representerad bland annat på Nationalmuseum.
På arbetsbordet trängs datorn med pappersark, kritor och mängder med penslar och pennor. De allra flesta illustrationer gör han för hand.
- Jag arbetar ofta så. Datorn är ett fantastiskt redskap, men jag använder den mer till research än till att rita i. Det handlar mest om små korrigeringar.
Bokprojektet har varit krävande. Dels har det varit mycket fackmässigt att sätta sig in i. Men det har också varit en delvis smärtsam process att ta till sig alla de väl underbyggda forskningsrön han gjort 110 illustrationer till.
- Jag har inte en enda gång känt motstånd, tvärtom känns det som det blivit lite av en mission. Vi har hela tiden haft ett tydligt mål vilket är att få beslutsfattare i hela världen att faktiskt inse att det är dags att tänka om, vi kan inte fortsätta så här när det gäller hur vi förbrukar jordens oljeresurser.
Förutom Olle Qvennerstedt och Kjell Aleklett har även svensktalande australiern Michael Lardelli (som översatt boken från svenska till engelska) varit med och arbetat med Peek Oil. Trion hyrde i november och december ett hus i Adelaide i Australien där alla bitarna fogades samman till den helhet som nyss provtrycks av tryckeriet.
Än återstår ett par korrigeringar innan releasen senare i maj. Olle Qvennerstedt är nöjd.
- Det känns enormt bra att få vara delaktig i någonting som jag verkligen tror kommer skaka om och som förhoppningsvis innebär att resurserna vi har brukas med mer förstånd framöver. Vi har i alla fall gjort vad vi kunnat för att verkligen belysa det som är på väg att ske, säger han och tillägger att det samtidigt känns lite tomt att vara i mål.
Men han har att göra. I höst väntar en utställning på Katrineholms konsthall och även på Sjöfartsverket i Norrköping. Men allra först stundar releasen av Peeking at Peak Oil som sker under högtidliga former nu i maj.
Blackstakonstnären har dessutom två färdigskrivna barnboksmanus som väntar på att illustreras. Båda böckerna handlar om djur som annars inte brukar synas i barnlitteratur.
- Jag tar mig i den ena boken an en spyfluga som reser från Österrike till Argentina och i den andra en krokodils äventyrliga liv och leverne. Det är en spännande utmaning att ge dessa djur lite mänskliga beteenden, särskilt spyflugans.