Trosaföretagaren i 40-årsåldern fick näringsförbud tidigare i år. Nu var han aktuell i två fall av grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär tillsammans med en kompanjon i 35-årsåldern.
En rörig historia rullades upp för Nyköpings tingsrätt. Bilar, verktyg, maskiner och inventarier för miljonbelopp har försvunnit ur bolag utan att det bokförts eller fanns verifikationer.
Trosaföretagaren anser att bilarna var hans privata, även om de varit registrerade på det ena av de bolag som domen gäller. Därför tyckte han också att han hade rätt att flytta över dem till ett privat bolag när det började bli kärvt.
Maskiner, verktyg och inventarier värda nästan en kvarts miljon har också försvunnit ur bolaget utan att det gått att konstatera hur.
Löner motsvarande 1,8 miljoner kronor har betalats ut utan verifikationer och det finns bokförda betalningar till närstående bolag på 3,3 miljoner kronor som också saknar verifikationer.
Under tiden maj till oktober 2021 var löner och arbetsgivaravgifter motsvarande nästan tre miljoner kronor inte bokförda.
Det finns också rena penningtransaktioner där 1,4 miljoner kronor förts över från bolaget på obestånd, till ett annat bolag.
Tingsrätten konstaterar att det rör sig om betydande belopp och att syftet varit att komma undan skatt: Gärningarna har försatt bolaget på obestånd eller framkallat påtaglig fara för att det skulle hamna på obestånd.
En man i 20-årsåldern, anställd i bolaget som chaufför, var också styrelseledamot men påstår själv att han inte hade någon aning om det. I tingsrättsförhandlingarna framkom det att han också var styrelseledamot i 47 andra bolag.
Mannen påstår att han inte kände till något av styrelseuppdragen helt enkelt för att han inte öppnat de brev han fått. Aktier påstod han sig inte ens veta vad det är. En efterhandskonstruktion anser rätten, som också skriver i domen att han ombetts av Trosaföretagaren att ta på sig uppdraget för att dölja att det var Trosabon som utövade den faktiska ledningen av bolaget.
De två kompanjonerna drev även ett annat bolag ihop – även om Trosabon påstår att han bara lånat ut pengar till bolaget. Han har ingen aning om varför han är registrerad som bolagets huvudman, varför det är registrerat på hans hemadress eller varför han har fullmakt till företagets konto.
Han försökte övertyga rätten om att han helt litat på den person han anställt för att sköta bokföringen. Hon å sin sida vittnade om hur han styrt och ställt över hur hon skulle göra sitt jobb och att pengar skickats kors och tvärs mellan olika bolag, trots att hon sagt att han inte fick göra så.
Hennes uppfattning var att Trosaföretagaren var väldigt påläst om hur företag ska skötas och var den av de två kompanjonerna som hade bestämmanderätten.
Den uppfattningen delas av Nyköpings tingsrätt som anser att Trosaföretagaren var "hjärnan bakom brottsupplägget" och hade en överordnad roll gentemot sin kompanjon. Han har dessutom dragit nytta av sin kompanjons okunskap om företagande. Rätten skriver också att Trosaföretagaren varit noggrant planerad och förslagen när han tömt bolagen på tillgångar.
Straffet blir två års fängelse.
Kompanjonens brott motsvarar elva månaders fängelse men han får näringsförbud, villkorlig dom och 240 timmar samhällstjänst.
Den unga chauffören får 60 dagsböter för att ha ställt upp som styrelseledamot utan att ha haft för avsikt att fungera som sådan.