Miljonsatsning på läsande innan grundskolan

Kommunen satsar en miljon kronor på språkutveckling i Trosas förskolor. Målet är att fler barn ska kunna läsa redan när de sätter sig i skolbänken.

Trosas barn ska få en bättre språklig grund att stå på innan första klass. I år lägger kommunen en miljon på en språksatsning. Arkivbild.

Trosas barn ska få en bättre språklig grund att stå på innan första klass. I år lägger kommunen en miljon på en språksatsning. Arkivbild.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Trosa2021-06-03 11:55

– Jag har jobbat med barnomsorg sedan 80-talet och på den tiden kunde lärare klaga om barnen kunde läsa innan de började första klass. "Vad ska vi göra i skolan då", kunde det låta, säger Carina Lue, rektor för tre förskolor i Trosa.

Det har minst sagt hänt en del sedan dess. I de senaste utgåvorna av läroplanen för förskolan finns det skrivningar om att barnen ska få bekanta sig med bokstäver och läsande, och många barn har kommit en bra bit på vägen innan de börjar i skolan.

Samtidigt märker förskolepersonal att vissa barn fortfarande har problem med språket, särskilt de som inte blir lästa för hemma regelbundet.

– Forskningen visar att 25 procent av barnen inte förstår vad läraren säger när de börjar i förskoleklass. De barnen behöver få ett större ordförråd. Vi vill ge alla barn en så bra grund som möjligt, säger Carina Lue.

Hon menar att det finns en tradition i Sverige att man ska vänta med läsande och skrivande till sju års ålder, som fortfarande lever kvar.

– Pratar man med lärare utanför Sveriges gränser läser varenda unge i tre till femårsåldern, men här har vi i många år väntat. 

I år har en miljon kronor avsatts för en särskild språksatsning i kommunens förskolor. Syftet är just att fler barn ska kunna läsa när de kommer till årskurs ett i skolan.

Förskolorna samarbetar redan i dag med barnavårdscentralen och biblioteken kring läspåsar, i ett försök att få fler att läsa för sina barn hemma. Satsningen har också inneburit att förskollärarna jobbar mer med bland annat läsning, ramsor, fonologisk träning och att rimma i vardagen.

Nästa steg blir att anställa två logopeder till hösten, som ska jobba specifikt med satsningen på språkutveckling.

– Jag tror starkt på de här logopedrekryteringarna. Det hade vi inte kunnat göra utan den extra miljonen, säger Carina Lue.

Hon var nyligen med på humanistiska nämndens sammanträde och uppdaterade politikerna kring projektet. Ordförande Michael Swedberg (M) gillade vad han hörde.

– Det är ett nytt mål vi har den här mandatperioden, att barn i första klass ska kunna läsa. Vi har sett fram emot den här satsningen, säger han.

Förhoppningen är att man ska se mätbara resultat i de lägre årskurserna relativt snabbt, men även att de barn som går på förskolan nu så småningom ska klara sig bättre också på högstadiet, gymnasiet och högskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!