Missbrukare utan hjälp efter kommunens pappersmiss

Efter år av kamp lyckades Anna få en plats på ett behandlingshem för sin missbrukande son. Men kommunens pappersmiss gjorde att han släpptes dagen efter. Nu fruktar Anna för sin sons liv.

Anna är orolig att hennes 21-årige son med missbruksproblem ska råka illa ut. I flera år har hon kämpat för att få hjälp av socialtjänsten i Trosa.

Anna är orolig att hennes 21-årige son med missbruksproblem ska råka illa ut. I flera år har hon kämpat för att få hjälp av socialtjänsten i Trosa.

Foto: Henrik Norling

Trosa2021-09-27 07:17

Alex, som tidningen berättat om tidigare, är i dag 21 år. Han lever som hemlös och har dömts för ringa narkotikabrott flera gånger de senaste åren, berättar mamman Anna. Då och då tar han kontakt med familjen i Trosa, men under långa perioder av intensivt missbruk hör de inget från honom.

När tidningen träffar Anna har det gått en vecka sedan det senaste livstecknet. Då hade Alex påträffats av polis, så pass påverkad att han blev inlagd på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

– Han mår väldigt, väldigt dåligt. Han har sagt flera gånger att han vill ta livet av sig. Tre gånger har han hamnat på intensiven efter överdoser. Han kan dö när som helst, säger Anna.

I flera års tid har hon kämpat för att få socialtjänsten i Trosa att agera. I september förra året fick hon till slut gehör. Kommunen fattade ett beslut om att omhänderta Alex enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. Det innebär en form av tvångsvård, och man hamnar på ett låst behandlingshem.

Något behandlingshem blev det dock inte för Alex, eftersom kommunen inte skickade iväg beslutet till förvaltningsrätten inom de tre dagar som lagen kräver.

"Beslutet om det omedelbara omhändertagandet har därmed upphört att gälla. Målet ska därför skrivas av från vidare handläggning", konstaterar förvaltningsrätten.

– När vi äntligen fick ett LVM så upphävs det på grund av slarv. Myndigheterna skyller på varandra och ingen vill ta ansvar. Som mamma är det svårt att förstå, säger Anna.

Det var första, men inte sista gången, som kommunens misstag fick allvarliga konsekvenser för familjen. I februari i år fattade socialtjänsten ett nytt LVM-beslut. Polisen hämtade Alex och körde honom till ett behandlingshem utanför Jönköping. Men även den här gången ledde slarv med handlingar till att beslutet upphävdes. Efter en dag på behandlingshemmet släpptes Alex på fri fot.

"Nämnden har därefter inte ansökt om vård inom den tid som anges i 18 § LVM. Beslutet om omedelbart omhändertagande har därmed, i enlighet med 18 a § 2 p. LVM, upphört att gälla", skriver förvaltningsrätten i sitt beslut i februari.

– Det här är min vardag. Hela familjen mår konstant dåligt på grund av det här. Jag har sagt till kommunen flera gånger att om han dör, då är det deras fel, säger Anna.

undefined
Trosa kommun har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg efter upprepade misstag i samband med LVM-beslut.

Lisbeth Lampinen, chef för socialförvaltningen i Trosa, bekräftar att kommunen gjorde misstag både i september förra året och i februari i år. Båda händelserna utreddes, och den andra gången anmälde kommunen sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Vi vidtog åtgärder, gick igenom checklistor och tittade på organisationsbrister. Sedan när det hände igen skruvade vi på rutinerna en gång till, säger Lisbeth Lampinen.

Ni vidtog åtgärder efter första misstaget, ändå hände samma sak igen. Hur är det möjligt?

– Ja, det får ju inte hända. Det var därför vi skickade det till Ivo. Det är alltid olyckligt när vi brister i våra rutiner. Jag förstår att mamman är orolig för sin son.

Kan ni garantera att något liknande inte händer igen?

– Det är en jättesvår fråga att svara på. Jag hoppas att vi har lyckats undanröja de brister som funnits, säger Lisbeth Lampinen.

Ivo har gått igenom Trosa kommuns anmälan och konstaterat att tillräckligt mycket har gjorts för att minska risken att det här misstaget sker igen, och avslutat ärendet.

Alex och Anna heter egentligen något annat.

LVM

Den som omhändertas enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM, placeras på ett av Statens institutionsstyrelses LVM-hem. Behandlingen är en form av tvångsvård som får pågå i upp till sex månader. Därefter kan vården fortsätta på ett öppet behandlingshem, i ett familjehem, eller i annan form.

Fyra av fem som placeras på ett LVM-hem är omhändertagna i ett "direkt livshotande läge", enligt Statens institutionsstyrelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!