Kvinnan drev företaget tillsammans med sitt ex, var officiell huvudman och ägde alla aktier eftersom han hade betalningsanmärkningar.
När förhållandet tog slut ville hon kliva av företaget men precis då hade exmannen inlett ett samarbete med en gemensam vän och en annan man för att göra pengar inom VoIP-handel (Voice over Internet Protocol). Om hon skulle sluta som styrelseledamot skulle bolaget få problem med kreditratingen. Hon ville inte förstöra för hans bolag och beslöt sig för att sitta kvar. Men bara tills hans anmärkning var borta och han kunde bli styrelseledamot själv.
Därför var hon inte så insatt i det som hände 2019 då exet blivit rejält intresserad av det deras gemensamma vän visade upp, att hans företag omsatte 1,2 miljarder på ett år. Exet ville in i samma bransch och kom samtidigt i kontakt med en affärsutvecklare som var villig att hjälpa honom. Den gemensamma vännen är numera efterlyst av Interpol för grov skattebrottslighet i Sverige, på samma tema som de nu dömda.
VoIP-handeln var fiktiv och syftet var att lura staten på momspengar.
Trosakvinnan godkände genom digital signering mervärdesdeklarationer som enligt åklagaren gick ut på att bolaget skulle kunna undandra sig skatter och avgifter för närmare 550 miljoner kronor. Bolaget hade också bokfört inköp från ett annat bolag för svindlande dryga 1,6 miljarder kronor – utan att det förekommit några riktiga affärshändelser.
Att det var något som inte stämde blev hon inte klar över förrän Skatteverket hörde av sig med återbetalningskrav på drygt 743 miljoner kronor. Då "tappade hon det".
Men eftersom både exmannen, hans affärsutvecklare och bolagets redovisningsbyrå intygat att Trosakvinnan hade väldigt liten del i bolagets verksamhet döms hon bara för grovt bokföringsbrott. Straffet stannar vid villkorlig dom, 100 timmar samhällstjänst och tre års näringsförbud.
Exmannen får fem års fängelse för både grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott samt sju års näringsförbud. Hans medhjälpare, affärsutvecklaren, döms också till fem års fängelse för medhjälp. Rätten anser att båda har varit medvetna om att det handlat om en fiktiv handel med påhittade fakturor och att detta var en del i ett internationellt momsbedrägerisystem.
Exmannen påstod i rätten att han är oskyldig. Han tjänade bara 700 000-800 000 kronor på handeln, men han och Trosakvinnan har nu gemensamt runt en miljard i skatteskulder.