När fågelinfluensan breder ut sig kliver fjäderfäna in

Många fjäderfän har pickat på makarna Syväjärvis gård genom åren. Med höns, ankor och även struts i arsenalen har man på Solberga gård byggt upp erfarenhet i kampen mot fågelinfluensa.

Även ankorna får gå inomhus för att skyddas mot fågelinfluensan som kan spridas från vilda fåglar.

Även ankorna får gå inomhus för att skyddas mot fågelinfluensan som kan spridas från vilda fåglar.

Foto: Matthias Larsson

Trosa2021-03-20 11:50

– Nej det är inget nytt detta, det har blivit en del av verksamheten sedan några år tillbaka att handskas med fågelinfluensa, säger Juhani Syväjärvi, som tillsammans med sin fru Eva Syväjärvi bott på och drivit Solberga Gård i snart 28 år. 

undefined
Eva och Juhani Syväjärvi har bott på och drivit Solberga Gård sedan 1993. De har hittills aldrig fått in fågelinfluensan bland deras fjäderfän genom åren.

På gården, som är en före detta prästgård längs gamla Vagnhäradsvägen, finns idag ungefär 200 höns och ett tiotal ankor, och fram till för några år sedan även struts. Gården har även biodling som tillsammans med äggen från fjäderfäna finns till försäljning. Innan pandemin slog till fanns det också ett kafé på gården.

– Inte nog med att fågelinfluensan sprider sig så kom det ju också en pandemi, så vi behövde tänka om lite. Vi har stängt ned kaféet, men det går att hämta ägg och honung till självförsäljning, vilket har fungerat bra. Man får hitta på lite nya idéer hela tiden när det händer nya saker, säger Eva.

undefined
På verandan till den gamla prästbyggnaden på Solberga Gård finns en kyl fullproppad med färska ägg från gårdens höns.

Fågelinfluensa har funnits i Sverige sedan år 2006 och utbrotten har varit olika kraftfulla genom åren. Sedan november förra året bedöms spridningen vara extra stark och Sverige befinner sig därför nu i skyddsnivå två (av tre). Skyddsnivåer innebär olika åtgärder som finns till för att skydda tama fjäderfän mot fågelinfluensa. 

Det är Jordbruksverket tillsammans med SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) som reglerar och nivån kan skilja sig från region till region beroende på smittans utbredning. Sörmlands län befinner sig i nuläget på nivå två, då fågelinfluensan av den allvarliga graden än så länge enbart drabbat vilda fåglar.

– Eftersom vi säljer ägg måste vi ha hönsen inomhus hela tiden. Vi har aldrig fått in smitta tidigare, men det är obehagligt när man hör att vilda fåglar har drabbats i närheten. Det vore förödande om det kom in i gruppen, då måste man väl rensa hela gården, säger Juhani. 

Han menar att man ändå inte kan gå runt och vara orolig hela tiden, och man kan inte göra så mycket mer än att stänga efter sig och vara extra noga med hygienrutinerna.

– Men nog är vi allt lite mer oroliga, det är vi. Och även om hönsen har det bra inomhus eftersom det är gott om plats och så i ladan, så tror jag ändå att de mår bättre utomhus och får gå fritt, säger Eva.

undefined
Även ankorna får gå inomhus för att skyddas mot fågelinfluensan som kan spridas från vilda fåglar.

– Ja det är klart, hönsen vill väl också ha något att pyssla med som alla andra, och då är det skönare att vara utomhus. Man inbillar sig det åtminstone, säger Juhani.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!