Närproducerad mat från grunden i fokus på Bergs gård

På Bergs gård utanför Västerljung gick måndagen i mathantverkets tecken. Det bjöds på närproducerad mat som lagades från grunden.

Josefine Thafvelin, köksmästare på Bergs gård, tycker om att laga maten från grunden, något som blir godare än en pulversoppa.

Josefine Thafvelin, köksmästare på Bergs gård, tycker om att laga maten från grunden, något som blir godare än en pulversoppa.

Foto: Andreas Ekström

Trosa2020-10-24 14:45

I början på veckan var Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk, på plats på Bergs gård. Förutom resurscentrumet var flera lokala mathantverkare från hela Sörmland på plats under konferensdagen för att utbyta idéer och knyta samarbeten. Till lunchen visade sörmlänningarna upp sin kokkonst. 

– När vi är ute och har våra konferensdagar ber vi mathantverkarna och matproducenterna att ta med sig mat som de lagat till den gården som vi besöker. Det blir en buffé som smakar jättegott. Mathantverk är mat som är lagad från grunden och ordentligt gjord, det blir så mycket mer smak, säger Bodil Cornell, verksamhetschef på Eldrimner. 

Charlotta André, verksamhetsansvarig på Bergs gård, berättar att dagen har varit lyckad och att hon har lärt sig väldigt mycket från de andra deltagarna. 

– Det har varit en jättebra dag, det är väldigt roligt med andra mathantverkare, säger hon. 

Den gården som är värd för konferensdagen ska bjuda på soppa. På Bergs gård bjöds det på en kantarellsoppa med svampar från deras egna skogar. 

– Kantarellerna kommer från våra egna skogar. Jag kokar bort vattnet och fräser kantarellerna med vitt vin och lök, reducerar ner det och i med lite dijonsenap och sedan kokar man ihop det med grädde, vatten och en fond. Det blir verkligen skillnad och det är mycket roligare att laga mat från grunden, säger Josefine Thafvelin, köksmästare på Bergs gård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!