Nedbrända restaurangen Fyren är tillbaka med strömmingsvagn och glass

För en månad sedan trodde inte Mats Surber, ägare till nedbrända restaurang Fyren på någon verksamhet till sommaren. Men snart är både glassbod och strömmingsvagn i gång.

Trosa2016-06-20 22:18

Restaurang Fyren började med en strömmingsvagn 1995. Och nu, fyra månader efter att restaurangen brann ner, kan cirkeln sägas vara sluten.

På det som var en ödetomt för en månad sedan, har det byggts ett trädäck. Anders Widell och Christer Wallerman snickrar det sista på taket till glassboden och i bakgrunden står strömmingsvagnen redo att tas i bruk. In i det sista jobbas det för högtryck för att få till en officiell öppning av den minimalistiska versionen av Fyren till midsommar.

– Utan uppbackningen av personal och vänner hade jag inte orkat. Men många, även kommunen, är positiva till att jag är tillbaka. Då får man ny energi, säger Mats Surber.

För tre månader sedan var tanken att sälja fastigheten. Det fanns en köpare som i slutänden drog sig ur. Mats Surber, som nu är bosatt på Fillipinerna men har varit i Trosa sedan branden, fick tänka om.

– Jag kontaktade min hustru Corazon, som var kvar på Filippinerna och sa ska vi bygga upp Fyren igen?.

Sedan dess har det alltså jobbats för högtryck på ödetomten. Till nästa sommar finns tankar om att utveckla idén. Men någon ny fyr i samma utsträckning som förut, blir det inte för Surbers del.

– Att driva verksamhet med 50-60 personal är tufft. Men om vi kan göra det i mindre skala med 5-6 personal och ändå ha en bra produkt, så räknar jag med att köra de närmaste åren.

I glassboden som är laddad med 36 glassorter står Carl-David Lundström redo inför turistanstormningen. Han jobbade på Fyren innan restaurangen brann.

– Det känns bra att det händer något här på tomten, jag vill gärna hjälpa till att bygga upp något nytt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!