Trosa bromsar matsvinnet – minskat med 23 procent

Trosa kommuns skolkök har minskat matsvinnet med 23 procent. Segerreceptet är inte köttbullar varje dag, utan hårt arbete.

Arbetsledare Heidi Karlsson vid tavlan mitt emot disken som informerar om matsvinn.

Arbetsledare Heidi Karlsson vid tavlan mitt emot disken som informerar om matsvinn.

Foto: Trosa kommun

Trosa2023-10-16 04:43

Trosa vill minska matsvinnet i skolorna, vilket de lyckats att göra under de två senaste åren – med 23 procent. Slutmålet är att minska svinnet med totalt 50 procent till år 2030, som ett delmål i FN:s agenda. Enligt kommunens beräkningar slängdes tolv ton mat i skolorna från januari fram till augusti i år, vilket kan översättas till 114 kilo mat varje dag.

– Det viktigaste vi gjort är att vi faktiskt mäter varje dag, både svinnet i köket, i serveringen och det från elevernas tallrikar, säger Trosa kommuns måltidschef Jenny Sultan, som belyser att det ger en god överblick över var svinnet uppstår.

undefined
Jenny Sultan jobbar dagligen hårt tillsammans med skolköket för att minska matsvinnet. Mellan januari och augusti i år slängdes tolv ton mat i skolorna: 50 procent från bufféerna, 40 procent från elevernas tallrikar och 10 procent från köken.
undefined
En del skolor har börjat servera köttbullar och makaroner varje dag, för att få barnen att äta mer. Dock inte i Trosa.

Det har även satsats på utbildningar, berättar Jenny Sultan, som bland annat handlar om hur köket kan återanvända mat, istället för att slänga den. Därtill planeras det att startas upp en intern grupp, för en bättre kommunikation mellan matsalarna i kommunen.

Ett koncept som flera skolor i landet har applicerat är att servera köttbullar och makaroner varje dag, för att få barnen att äta mer och slänga mindre. Men den metoden är inte helt vattentät, enligt Jenny Sultan.

– Om vi erbjuder det till alla finns det en risk att barn som annars skulle äta mer varierat, kanske inte gör det, säger hon och påpekar att det är viktigt med en varierad kost för att fylla näringsbehovet.

Enligt Livsmedelsverket äter svenska barn för mycket feta, sockerrika och näringsfattiga livsmedel. Myndigheten påpekar att det är bra att äta frukost, lunch, middag och något bra mellanmål, med livsmedel från matcirkelns alla delar, varje dag.

undefined
Hinken för matrester har flyttats så att de yngre barnen ska ha lättare att nå, och även kunna se hur mycket mat som slängs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!