– Antalet besök hos handlarna har självklart gått ner, men vi har också sett en helt ny typ av kunder som inte haft husbil eller husvagn förut. Alla tar inte hela steget att köpa en ny husbil, de börjar med en begagnad för att känna på husbilslivet. Försäljningen av begagnade fordon ökade med uppåt 40 procent i april jämfört med april förra året, säger Lars Jarlerud.
Han är agent för det franska husbilsmärket Pilote som har 20 återförsäljare i Sverige, Norge och Finland. Lars menar att många kunder har insett att det kan bli aktuellt med "hemester" i år.
– Vi kan inte göra så mycket mer än att åka husbil, åka båt, bo i stuga eller gå ut och vandra. Jag tror att vår bransch kommer att gå ur den här tuffa tiden med en klar framtidstro.
Lars tycker att fördubblingen av fordonsskatten på husbilar vid årsskiftet var förkastlig. Han tror ändå inte att den behöver påverka försäljningen så negativt eftersom det går att ställa av fordonet när man inte använder det. Eftersom fordonet bara behöver vara avställt 14 dagar för att man ska slippa betala skatt under avställningsperioden har ägarna fortfarande ganska stor flexibilitet.
– Kostnaden kanske blir 5 000-6 000 per år och det tror jag de flesta accepterar.
Lars har på åtta år drivit upp franska Pilote från obetydlighet till att vara det tredje mest sålda märket på den svenska husbilsmarknaden. Egentligen hade han tänkt pensionera sig 2011 sedan en fläck upptäckts på en lunga. Han sålde alla sina verksamheter.
– Jag trodde att jag hade fått cancer eftersom mina föräldrar dog i det.
Han bestämde sig för att sälja alla sina verksamheter och satte tid och datum för försäljningen till klockan 11 den 11/11 2011.
– Då skulle jag har sålt allt och sluta jobba och det gjorde jag. Jag klev ut genom dörren och tänkte sluta i branschen.
Fläcken visade sig dock inte vara något farligt. Lars var snart tillbaka i branschen och kunde som agent för Pilote lägga ytterligare ett framgångsrikt kapitel till sitt långa entreprenörsliv.
Lars är född in i fritidsbranschen. Föräldrarna hade en Esso-mack i Haninge och drev senare Jarleruds Marin som även sålde husvagnar. Efter lumpen provade Lars sina egna vingar och köpte restaurangen Mysingen på Dalarö som han drev under tio år. På Dalarö startade han även företagarföreningen.
På 1980-talet gav han sig in i videobranschen. Hans största succé var tv-serien Dallas på video. När den omåttligt populära serien slutade sändas på tv blev det ramaskri och Lars lyckades köpa rättigheten på video för Dallas i Sverige. Han blev känd som mannen som gav folket Dallas och poserade i cowboyhatt för media.
– Vi sålde Dallaskassetter i tusental i hela Sverige, säger han.
I slutet av 1980-talet började han åter med försäljning av husbilar och husvagnar. Han drev egna anläggningar fram till 2011, bland annat Caravanhallen i Haninge. Han har suttit i styrelsen för Husvagnsbranschens Riksförbund i 14 år.
Han har nyligen startat webbsajten Husbilsskolan.se och jobbar på konsultbasis som mentor åt företag inom branschen.
Lars och hustrun Eva flyttade till Trosa 2018 och bor i en bostadsrätt i hamnområdet.
– När barnen var mindre åkte vi ofta ner hit. Vi började med husvagnen och sedan med husbilen och stod ofta ute på Trosa havsbad.
Sedan i mars är Lars Jarlerud vice ordförande i Företagarna i Trosa-Gnesta. Han vill bland annat påverka kommunerna att bli mer intresserade av turismen.
– Varför har man till exempel inte gjort en riktig bussparkering i Trosa? Bussarna släpper av kunderna nere i hamnen och sedan åker de runt som yra höns i staden? Vi bör alltså ha en uppställningsplats för bussarna en bit upp med bra skyltning hur man går ner till centrum. Man måste se turisterna som en möjlighet och framtida potentiella kommuninvånare. Samma gäller för husbilarna.
Företagarna i Trosa-Gnesta har även märkt av corona.
– Många företagare har varit kreativa, till exempel med att man kör ut matkassar och lämnar vid dörren. Sedan gäller det att vara på tå när det kommer igång efter corona. Orterna som ligger kustnära kommer att vara upfront när det kommer igång. Folk vill ut i naturen och det tror jag vi har stor nytta av i våra lägen.