Njutbart när Trosa marknad bjöd på allt

Ost, skinnväskor, godis och portabel bastu. Allt mellan himmel och jord fanns att njuta av när Trosa Marknad fyllde hela innerstaden på lördagen.

TROSA2016-06-11 18:41

Tiotusentals besökare kantade gatorna och kunde välja och vraka bland ungefär 300 försäljningsstånd.

– Äkta italiensk parmiggiano, kom och smaka den 24 månader lagrade osten, lockade Daniel Mariano från Cuneo i regionen Piemonte.

Bara några steg därifrån stod Mark Petersen från Ösmo och sålde honung från hela Sverige. Men det var den importerade bidrottninggelén från Riga han saluförde i första hand.

– Ät ett tesked om dagen, sedan blir du aldrig sjuk, lovade Mark Petersen.

Trosa Marknad nystartade 1981 och hålls alltid andra lördagen i juni. I år har arrangören Lions i Trosa ändrat om så att marknadstånden finns i hela innerstaden.

– Det känns lyckat, folk har flanerat runt och så är det ju idealiskt väder, lagom risk för regn och ingen stekande sol, sa Bernt Pettersson, president i Trosa Lions.

Men det suger i magen av promenaden och de populärar korv- och hamburgerstånden hade fullt upp. Familjerna Bjernheim och Eng från Nynäshamn passade på att köpa en snabblunch mellan köpvarven.

– Vi åker alltid hit till Trosa, det är tradition, sa Douglas Bjernheim.

På Östra Länggatans trängsel satt de två Trosakillarna Oskar Sokolos och Pontus Asp och bjöd besökarna på snygg, akustisk gitarrmusik. De har spelat några år tillsammans och i det öppna gitarfodralet glittrade tiokronorna.

– 300 kronor i sedlar och ligger säkert 200 kronor i mynt också, sa Oskar Sokolos.

Allt fanns alltså att köpa, sadelskydd, rökt, wokpannor, mobilskal, klockor och vackra handsydda lapptäcken. Och i vimlet hördes ett samtal mellan en pappa och hans dotter:

– Du vill ju ha allt du ser, sa pappan.

– Ja!

– Jag har också sett jättemycket jag vill ha men har inte köpt någonting, fortsatte pappan.

– Vad gör du här då? undrade dottern.

Kanske var det huvudet på spiken, många vill köpa, men de flesta nöjde sig med att bara flanera, och njuta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om