Det brummar rejält på Häggvägen. Johan Lans, frifräsande grävmaskinist, kör maskinen som orsakar ljudet.
Det är en fräsmaskin, en av få i sitt slag i Sverige och definitivt den enda i världens ände. Johan Lans har aldrig kört något liknande tidigare.
– Det är ganska enkelt. Bara att köra på, säger han.
Maskinen anlände till Trosa i förra veckan. Trobos dotterbolag Trofi hyr den för 50 000 kronor i månaden och tänker eventuellt köpa den i ett senare skede.
Den levererar redan.
Roland Alvinger, Lennart Ekerbring och Tommy Biserud ler närmast barndomslyckligt när maskinen äter sig igenom asfalten. De är i tur ordning styrelseordförande i Trofi, vd i Trofi och IT-ansvarig på Trosa kommun.
– Det går sju, åtta gånger snabbare med den här än med en vanlig grävmaskin. 150 meter på en timme, säger Roland Alvinger.
Den andra finessen är att fräsen orsakar betydligt mindre skada. Rännan som skapas är smal, grund och hundraprocentigt anpassad till den fiberkabel som ska läggas ned i marken.
De intilliggande jord- och grusvallarna är små.
– I tätbebyggda områden med vatten, avlopp och asfalt är det svårt att få ekonomi i grävningen i vanliga fall, säger Lennart Ekerbring.
Trosa kommun ligger som bekant rätt dåligt till när det gäller tillgången till bredband via fiber. I bottenskiktet, närmare bestämt. 30 procent av invånarna har i dag möjlighet att ansluta sig till det supersnabba nätet, men det är nästan bara Trobos och HSB:s hyresgäster det gäller.
Om fyra år ska 60 procent av kommuninvånarna ha fibertillgång, är det sagt. Ribban ligger en bit lägre än den regeringen satt upp, och kommunen tänker lägga två miljoner kronor om året på att försöka komma över den.
Alldeles för lite, tycker Trofi. Bolaget vill liksom Johan Lans bara köra på.
– Vi har fattat ett principbeslut om att göra det. Vi får låna pengar internt, av Trobo, säger Lennart Ekerbring.
Den kabel som nu lagts i marken under Häggvägen kommer ganska snart att sträcka sig vidare ut mot Västra Fän. Edanö är på gång, Öbolandet är på gång, Västerljung är på gång.
När kabelspolarna kantar gatan exploderar intresset, menar Roland Alvinger och Lennart Ekerbring. I ett brev till kommunstyrelsen förtydligar de vad Trofi vill: För det första bygga ut nätet, för det andra fortsätta äga det.
Oron för att kommunen ska sälja nätet kvarstår, med andra ord. Men det gäller att göra rätt med det man fortfarande har, fastslår Lennart Ekerbring.
Och kommunalrådet Daniel Portnoff (M), han varken bekräftar eller dementerar.
– Det finns aktörer som har kontakt med Trosa kommun runt fibernätsutbyggnad, men om det kommer innebära att man sedan köper något är högst oklart, säger han.