Nu kan de kräva samma service

Väntan är över. Nu står det klart att alla finsktalande Trosabor från och med nästa år får rätt till finsktalande personal i äldreomsorgen och på förskolor. När riksdagen klubbade igenom beslutet i torsdags var det många glada miner i finska föreningen.

TROSA2013-12-18 06:36

– Sätter någon på kaffe? Och ordnar fram lite fika?

Stämningen är uppsluppen på Lånesta gård. I matsalen dukas koppar och bullar fram och en hemtrevlig värme sprider sig.

När SN kliver in genom dörren diskuteras det livligt på finska bland medlemmarna i Trosas finska förening. Snabbt går vi över till svenska.

Men från och med 1 februari nästa år har alla Trosabor med finska som modersmål rätt till äldreomsorg och förskola på finska. Likaså information från kommunen. Det står klart efter att riksdagen godkänt kommunens ansökan från förra hösten.

– Vi är glada att det har blivit av. Jag trodde först att det skulle dröja längre, till efter valet. Nu har vi lagen bakom oss, det känns bra, säger Eira Lavio, ordförande i finska föreningen.

I flera år har den finska föreningen kämpat för att förslaget ska bli verklighet. En namnunderskrift lämnades in för två år sedan men togs emot svalt. Ari Heikkilä, aktiv i föreningen och socialdemokratisk politiker i Trosa, hoppas att fler av kommunens över 400 sverigefinnar nu tar för sig.

– Vi har all rätt att kräva den här servicen. Vi har betalat skatt i många år, och det blir fler och fler som kommer behöva hjälp, säger han.

Hjärtefrågan är hjälpen inom äldreomsorgen. Inte helt oväntat, eftersom snittåldern i föreningen är närmare 70 år. Många är finländarna som för 40–50 år sedan kom till Sörmland för att arbeta inom industrin och som nu nått pensionsåldern.

I dag är behovet för finsktalande vårdpersonal inte skriande. Inom några år är situationen annorlunda, det är medlemmarna eniga om.

Flera historier går runt bordet om vänner och bekanta som inte blir förstådda på äldreboendet. 90-åriga Kerttu Fiander, som SN skrev om i januari, är en av dem.

Medlemmarna är också eniga om att rätten till ett eget språk på ålderns höst är avgörande för att åldras värdigt.

– Det finns ingen värdighetsgaranti om man inte kan få tala sitt eget språk, säger Eira Lavio.

Trosaföreningen har sneglat på Södertälje och Eskilstuna för att få råd och tankar inför nästa år. Nästa Sörmlandskommun på tur kan bli Oxelösund, som SN berättade i går. En lista med drygt 200 namnunderskrifter lämnades in till kommunalrådet och i dag väntas kommunfullmäktige säga ja till en ansökan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om