Nu klubbas Predikanten – "Får anta att den blir överklagad"

Detaljplanen för 150 nya bostäder vid vårdcentralen är nu färdig och ska klubbas igenom på tisdagen. Byggstarten lär dock dröja, då kommunen räknar med att planen blir överklagad.

Stensundsvägen ska enligt den nya detaljplanen förvandlas från en större väg till en mer stadsliknande gata.

Stensundsvägen ska enligt den nya detaljplanen förvandlas från en större väg till en mer stadsliknande gata.

Foto: Larsson arkitekter

Trosa2019-05-06 19:20

Det ligger en hel del byggprojekt i röret, men området "Predikanten", eller Södra Tomtaklint, är ett av de större projekten som är på gång i Trosa. Många har tyckt till om planen, som omfattar ytan mellan vårdcentralen och Stensundsvägen. Men nu är alltså ett slutgiltigt förslag färdigt för politiskt beslut.

Kritikerna har bland annat haft synpunkter på exploateringsgraden, och flera grannar har krävt att bebyggelsen begränsas till två våningar. Men kommunen har i stort sett stått fast vid det ursprungliga förslaget.

– Vi har gjort flera ytterligare utredningar under processens gång, och har gjort de revideringar som är rimliga att göra. Bedömningen är att platsen är lämplig för den här typen av bebyggelse. Det har varit viss opinion mot planen, och man får anta att den blir överklagad, konstaterar planchefen Linda Axelsson.

Detaljplanen ska efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden på tisdagen vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut i juni, men på grund av den befarade överklagandeprocess väntas byggstart ske först nästa år.

– Det är också ganska mycket förarbeten som återstår vad gäller projektering, bygglov, vatten och avlopp och dagvattenhantering, säger Linda Axelsson.

Exploatör är FB bostad, som vann kommunens markanvisningstävling 2017. Tanken är att bygga 150 bostadsrätter i både lägenhetskvarter, radhus och lamellhus. Bolaget har tidigare bland annat byggt Prästgårdsgången i Trosa och de svartgula husen på Frönäs gärde i Gnesta.

Bland synpunkterna på detaljplanen finns även ett utlåtande från Naturskyddsföreningen, som menar att det saknas ett "tydligt miljötänk för framtiden på flera olika punkter". Planen omfattar 1,2 parkeringsplatser per bostad, vilket är på tok för högt enligt Naturskyddsföreningen. Kommunen försvarar dock sina parkeringar, och menar att det inte är realistiskt att räkna på färre platser trots att fler och fler Trosabor åker kollektivt till jobbet.

Tomas Landskog (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är nöjd med resultatet av den långa planprocessen.

– När man gör förtätningar som är bra ur många aspekter så kan det bli jobbigt, och det påverkar alla i området. Jag har full förståelse för det. Men vi har diskuterat många av åsikterna som kommit in, och är jättenöjda med det förslag som är framtaget, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om