– Vi är en kommun med många säsongsboenden och en blomstrande turism som gör att vi är fler att dela på vattenresursen. Nu ser vi att det är ett ansträngt läge där man bör tänka på att varje droppe dricksvatten räknas, säger Ulf Hagstedt, teknisk chef i Trosa kommun.
Trosa kommun har som många andra kommuner på östkusten haft lite nederbörd under vintern och på vårkanten går det åt mycket regnvatten när våren slår ut i blom, och därför fylls inte grundvattenmagasinen på naturligt. I slutet av juli informerade kommunen Trosaborna om att vara vattensmarta, och nu vill kommunen att invånarna skall anstränga sig ytterligare berättar Ulf Hagstedt.
– Att vara vattensmart i vardagen är bra året om. Men situationen är något mer ansträngd nu på grund av den torra sommaren där nyttjandegraden av dricksvatten varit hög, varför vi förvarnade redan i juli om att spara på vattnet, säger han och fortsätter.
– Trots att Trosaborna i stort är bra på att hushålla med dricksvattnet enligt kommunen, så kan invånarna vara lite mer vattensmarta.
Det har varit bevattningsförbud i Trosa kommun vid tre tillfällen mellan åren 2018 – 2020, för att säkerställa vattentillgången i kommunen. Det råder bevattningsförbud i Tystberga i Nyköpings kommun sedan slutet av juni, och i Gnesta har det varit bevattningsförbud sedan 2018 då grundvattennivåerna fortfarande är låga.