Sjögräsrensningen i Trosaån pågår för fullt

Nu är sjögräsrensningen i Trosaån i full gång, ungefär 1,1 kilometer från kvarnen till hamnbassängen ska rensas på vass, grenar och sjögräs så ån inte växer igen.

"Det kommer ta några veckor för att få bort sjögräset, från kvarnen till hamnbassängen, en sträcka på 1,1 kilometer," säger Johan Svärd, arbetschef på Orca entreprenad.

"Det kommer ta några veckor för att få bort sjögräset, från kvarnen till hamnbassängen, en sträcka på 1,1 kilometer," säger Johan Svärd, arbetschef på Orca entreprenad.

Foto: July Auguststierna

Trosa2022-08-10 19:31

– Det här att rensa ån från vass och sjögräs är en tradition som Hedebyborna började med på 1930 – talet, fast då var det mer partaj på den tiden. De samlades och skålade och rensade bort sjögräs. Jag vet inte hur mycket de rensade, men de var väldigt glada när de kom fram till hamnen, säger Johan Svärd, arbetschef på Orca entreprenad.

Nu är det mindre kalas och mer arbete med att rensa bort sjögräset i Trosaån. Senast Trosaån städades på gul näckros, smalbladig vattenpest, pilblad, alsly och sjögräs var 2020, och en Trosabo som går promenadstråket längs med Trosa kvarn med sin hund Mille tycker det är på tiden att ån rensas.

undefined
"Den här plastlien kastar man ut i vattnet, som drar bort vassen längst med botten utan att förstöra några rötter", säger Anders Sandelin, allt i allo, på Orca Entreprenad.

– Jag tycker att det ser ut som att ån håller på att växa igen. Det är mer växtlighet i år än vad det varit tidigare år, vet inte om det beror på övergödning eller vad det kan vara, säger Thomas Ågren.

Det kommer ta några veckor för att få bort sjögräset, från kvarnen till hamnbassängen, en sträcka på 1,1kilometer.  

– Vi transporterar sjögräset med naturens eget transportband, med hjälp av strömmen glider sjögräset sakta och fångas upp i nät vid närmaste bro. Då blir det inte lika många transporter. Allt sjögräs komposteras och blir till jord som sedan används i kommunens rabatter. En ekologisk cirkel, säger Johan Svärd.

Men det är bara sjögräs i strömmen av ån som tas bort, vassöar kommer få fortsätta växa fritt för fåglar och pollinatörer.

– Den här plastlien kastar man ut i vattnet, som drar bort vassen längst med botten utan att förstöra några rötter, säger Anders Sandelin, allt i allo, på Orca Entreprenad. 

undefined
Det är mycket sjögräs vid Kvarnbron där turisterna Xander och Christina funderar på om de ska fiska.

Det är mycket sjögräs vid Strömbron där turisterna Xander och Christina funderar på om de ska fiska.

– Det är svårare att fiska när det är sjögräs, då kroken lättare fastnar. Men det finns mer fisk i ån, då de kan gömma sig bland växterna. Men om man kör flugfiske eller med ytfiske kan man få en större fisk på kroken, då de är uppe vid ytan, säger Xander. 

Men det är första gången mamma Christina följer med till Trosa för att prova på åfiske.

– Det känns roligt att få följa med sonen då han har ett stort intresse för fiske. Men hoppas att jag inte får någon fisk, för jag vill inte ta loss fisken från kroken. Sonen får ta loss den och släppa tillbaka den i vattnet i så fall, säger Christina.                                     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!