Det är Länsstyrelsen som beslutat om fördelningen som bland annat baseras på tidigare flyktingmottagande, arbetsmarknadstillfällen och befolkningsmängd. Totalt 354 flyktingar, både barn och vuxna med uppehållstillstånd, ska flytta till länets kommuner. De flesta nyanlända bor i dag på förläggning i Flen.
Kommunalrådet Daniel Portnoff (M) är övertygad om att det inte blir några bostadsproblem i dagsläget för de 47 nyanlända som anvisats till Trosa.
– Vi kommer att klara av bostadsfrågan med hjälp av det bostadsbestånd som redan finns och i samverkan med privata aktörer. Bara i år har bostäder redan ordnats åt 13 nyanlända, säger kommunalrådet.
I de flesta fall rör det sig om boende för familjer, två vuxna med två- tre barn. Oppositionsrådet (S) i Trosa, Ann-sofie Soleby Eriksson menar att kommunen har ett ansvar att ta för att det ska bli mer rättvist.
– Nu får vi slå våra kloka huvuden ihop för att försöka komma underfund med var och hur det ska se ut för att lösa detta på bästa sätt för alla parter.
Bakgrunden till den nya bosättningslagen är att regeringen fattat beslut om att landets kommuner måste ta ett gemensamt ansvar för mottagandet av antalet asylsökande. De frivilliga överenskommelser om mottagandet som länsstyrelserna tidigare tecknat med kommunerna om mottagande av nyanlända försvinner nu när den nya lagen börjar gälla. Förra året tog Trosa emot 29 nyanlända av 30 utlovade.
I Trosa samarbetar det kommunala bostadsbolaget Trobo med kommunen för att vaska fram bostäder och HSB har lovat att hitta lägenheter till nyanlända.
– Detta är större än en bostadsfråga eftersom det ska underlätta för integrationen in i det svenska samhället när nyanlända får en bostadsadress och kan börja på sfi-undervisning och söka jobb, säger Lucie Riad, integrationsansvarig på Länsstyrelsen.
I Sörmland möts tjänstemän från kommunerna, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket i mitten av mars för att diskutera mottagandet.