Ett fall upptäcktes förra veckan och under måndagen bekräftades två nya fall av personer med konstaterad covid-19 via smittspårning på kommunens särskilda boenden.
– Vi har haft några fall tidigare också, men nu har det blivit två ytterligare, säger Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef på Trosa kommun.
I nuläget har han ingen information om hälsotillståndet för de smittade.
– Men i princip alla personer på våra särskilda boenden har fått tre doser vaccin. För de som blivit smittade tidigare har det inneburit milda symtom.
Fredrik Yllman har inga exakta siffror men uppskattar att det kanske rör sig om fem personer som blivit smittade på boenden, i hemtjänsten är det något färre och inom funktionshinderverksamheten finns endast ett enda fall.
– Egentligen har vi haft förhållandevis låg smitta på våra särskilda boenden under hela pandemin, säger han.
Även om Fredrik Yllman tror att slumpen spelar roll menar han också att omsorgens väl upparbetade hygienrutiner troligen bidragit vid sidan av den höga vaccinationstäckningen.
– Vi har både munskydd och visir. Även om vår personal skulle bli smittad är sannolikheten liten att de sprider den vidare till våra brukare.
Men även om dödligheten generellt varit låg på landets boenden är det för tidigt att pusta ut.
Efter onsdagen 9 februari ligger samma rutiner kvar för personalen inom Trosas kommunala omsorg som tidigare.
– Vi har inga restriktioner men fortsätter ändå precis som tidigare med samma skyddsutrustning.
Enligt Fredrik Yllman kommer kommunen även behålla kravet på vaccinationsbevis för nyanställda.
Under förra veckan infördes även krav på snabbtest för ovaccinerade personer inom den befintliga personalstyrkan.
– Det är alldeles nytt. Om man är ovaccinerad eller inte vill uppge sin vaccinationsstatus så får man ett snabbtest av arbetsgivaren. Sedan testar man sig hemma inför varje arbetspass innan man åker in till arbetsplatsen.
Kravet på testning av personal har kommunen infört. Men att upprätthålla rutiner har rekommenderats från smittskydd till alla kommuner i regionen.
Fredrik Yllman berättar att det kommit tydliga besked från smittskyddsläkaren om att upprätthålla samma rutiner som tidigare.
– Folkhälsomyndigheten har kommit fram till att riskerna med restriktionerna är större än nyttan. Men pandemin är inte över och smittspridningen pågår fortfarande, säger han.